Αηδόνια (Τμήμα Α)

Ιδιωτικοί Ελεύθεροι Χώροι - Αυλές

Χάρτης ΑυλώνΜια από τις αυλέςπίσω από τα κάγκελα...

  Με την δημιουργία των τριών οικιστικών ενοτήτων παρατηρούμε κτίσματα των οποίων οι αυλές, είτε είναι μπροστά στο δρόμο όπου τοποθετείται το κτίσμα, είτε στο πλάι, είτε στο ενδιάμεσο χώρο που δημιουργείται λόγω της τοποθέτησης των κτισμάτων .

   Στην πρώτη οικιστική ενότητα έχουμε κτίσματα στα οποία, οι πλειοψηφία των αυλών βρίσκεται στο επίπεδο του δρόμου και αποτελεί μεταβατικό στάδιο για την είσοδο στα κτίσματα της ενότητας, ενώ υπάρχει σημαντικός αριθμός κτηρίων με αυλές, όπου μετά την πρόσβαση σε αυτές η είσοδος στο κτίσμα πραγματοποιείται μέσω σκάλας, που μας μεταβιβάζει στο δώμα του κατωγιού δηλαδή μια επιπλέον ιδιωτική αυλή.

   Αντίθετα, στην δεύτερη οικιστική ενότητα οι αυλές είναι κυρίως πιο εσωστρεφείς, οριοθετούνται στην πλειοψηφία τους μεταξύ των κτισμάτων, αλλά και σε εκείνες που βλέπουν μπροστά στο δρόμο και ορίζονται με υψηλούς τοίχους. Γενικά στην δεύτερη ενότητα έχουμε ένα πιο «κλειστό» χαρακτήρα που διακρίνεται μεταξύ της σχέσης δρόμος-αυλή.

   Στην τελευταία ενότητα, οι αυλές τοποθετούνται πίσω από το δρόμο ενώ πολλές είναι σε τέτοια διάταξη, όπου το δώμα του κατωγιού ορίζεται ως μια αυστηρή ιδιωτική αυλή, ενώ σε χαμηλότερη στάθμη έχουμε μια αυλή με πιο ελαφριά όρια και άλλοτε με κάποια πλακόστρωση ή ακόμα και καθαρό χώμα.

   Παρατηρούμε, λοιπόν, ποικιλία στην διάρθρωση των αυλών, σε σχέση με το δρόμο και τα κτίσματα ενώ τα νεόκτιστα κτήρια, που είναι διάσπαρτα στο οικισμό, γενικά διαθέτουν κυρίως μια μεγάλη ενιαία αυλή.