Αηδόνια (Τμήμα Α)

Τυπολογία

Τυπολογία ΚατόψεωνΤυπολογία Πρόσβασης-Αυλές

Επισκεπτόμενοι τον οικισμό των Αηδονιών, εντοπίσαμε τέσσερις βασικές κατηγορίες κατόψεων, ορθογώνια, σχεδόν τετράγωνα, με σχήμα Γ και σύνθεσης βασικών όγκων στις κατοικίες. Η διάκριση στους πίνακες που ακολουθούν έγινε λαμβάνοντας υπόψιν τους επιμέρους χώρους που ορίζονται εσωτερικά (δίχωρο, τρίχωρο, τετράχωρο). Έτσι έχουμε ποικιλία τυπολογιών με δίχωρα τετράγωνα ή ορθογώνια, τρίχωρα σε σχήμα Γ ή ακανόνιστα και τετράχωρα τετράγωνα ή ακανόνιστα. Μια επιπλέον κατάταξη που έγινε στους πίνακες είναι με βάση τον τρόπο εισόδου στο κτήριο, λαμβάνοντας υπόψιν τις αυλές, τις εξωτερικές σκάλες και τα δώματα στο επίπεδο της εισόδου. Παρατηρούμε, λοιπόν, κατοικίες που προσεγγίζονται απευθείας από τον δρόμο αλλά και από σκάλες μέσα από αυλές ή δώματα ή και από τα δύο.

Η αυλή σε σχέση με την κύρια όψη της κατοικίας (κύρια είσοδο), βρίσκεται μπροστά από αυτήν ή στο πλάι της οικίας, ενώ τα δώματα αναπτύσσονται πιο ελεύθερα.

Σχετικά με τους ορόφους , οι περισσότερες κατοικίες είναι διώροφες, όπου σε όλες εντοπίζεται κατώγια, ενώ εντοπίζονται και μονώροφες που μπορεί είτε να έχουν είτε να μην έχουν κατώγι.