Αηδόνια (Τμήμα Α)

Χάρτης πορείας νερού

Χάρτης πορείας νερούΤο αυλάκι κοντά στην πλατείαΜύλοςΣκίτσο ενός μύλουΤο αυλάκιΚάτοψη δεξαμενήςΤομή ΔεξαμενήςΤο νερό στο αυλάκιΤο αυλάκιΚόμβος πορείας νερούΑυλάκι προς τον Άγιο ΙωάννηΑυλάκι προς τον Άγιο Ιωάννη

  Η παρουσία του νερού είναι έντονη σε όλο το νησί της Άνδρου. Το υδάτινο στοιχειό διαφοροποιεί  το νησί  σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων. Το νερό χαρακτηρίζει λοιπόν και τα Αηδόνια. Ο οικισμός αναπτύσσεται εκατέρωθεν μιας χαράδρας από την οποία ρέει καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου νερό, το οποίο πηγάζει από τα όρη του νότιου τμήματος του νησιού.  Ο διαχωρισμός σε δυο επιμέρους ενότητες είναι αποτέλεσμα της ύπαρξης αυτού του υδάτινου άξονα. Πάνω σε αυτόν αναπτύσσεται ένα δίκτυο εγκαταστάσεων όπως νερόμυλοι, βρύσες, πλυσταριό και δεξαμενές τα οποία είναι άμεσα συνδεδεμένα με τη πορεία του νερό και τις δραστηριότητες που την συνοδεύουν. Η ανάγκη εκμετάλλευσης του νερού  κατά το μέγιστο, οδήγησε τους κατοίκους ήδη από το παρελθόν στη κατασκευή αυτών των εγκαταστάσεων. Σε αυτές εντάσσεται και η δημιουργία ενός τεχνητού δικτύου από αυλάκια το οποίο αποσκοπούσε στην ύδρευση των χωραφιών.

Η πορεία του νερού ξεκινά υπογείως από τη φυσική χαράδρα, φτάνοντας στην πλατεία, διασχίζει υπόγεια τον δρόμο και έπειτα διακλαδίζεται σε μια φυσική και μια τεχνητή πορεία. Ακολουθώντας το αυλάκι, φτάνει κανείς, στο γεφύρι του χωριού το οποίο ενώνει τα αηδόνια με τον γειτονικό οικισμό του Άγιου Ιωάννη.