Παρατηρήσαμε αρκετούς τρόπους διάρθρωσης του ανοίγματος των πορτών στα κτήρια των Αηδονίων. Οι περισσότερες είχαν στην εσωτερική παρειά του τοίχου ένα άνακουφιστικό άνοιγμα και διαφέρουν ως προς αυτό. Πολλά τέτοια ανοίγματα είχαν κλεισθεί με πέτρες και σοβατιστεί σε μετεγενέστερη επέμβαση σε πολλά κτήρια. Εδώ παρουσιάζουμε μια μικρή κατηγοριοποίηση που προσπαθήσαμε να κάνουμε.
- Α΄ τύπος: Εδώ παρατηρούμε πως εξωτερικά και εσωτερικά τοποθετούνται ξύλα για να διαμορφώσουν το θύρωμα. Ανακουφιστικό άνοιγμα δεν υπάρχει αλλά παρατηρούμε πως εσωτερικά το άνοιγμα είναι ψηλότερο έτσι ώστε η κάσα της πόρτας να μπει στην υψομετρική αυτή διαφορά. Ακριβώς για τον ίδιο λόγο υποχωρεί κι ο τοιχος στα εσωτερικά του ανοίγματος.
- Β΄ τύπος: Εδώ βλέπουμε πως εξωτερικά το θύρωμα διαμορφώνεται με μία μεγάλου μήκους σχιστόπλακα που έρχεται να γεφυρώσει το άνοιγμα. Εσωτερικά αυτό γίνεται πάλι με σχιστόπλακα αλλά από πάνω βρίσκεται κι ένα ανακουφιστικό άνοιγμα το οποίο διαμορφώνεται με εκφωρική μείωση του ανοίγματος και τοποθέτηση μικρότερης σχιστόπλακας για γεφύρωση. Η υποχώρηση του τοίχου υπάρχει κι εδώ.
- Γ΄ τύπος: Εδώ εξωτερικά το θύρωμα διαμορφώνεται με τόξο (βόλτο) ενώ εσωτερικά το άνοιγμα γεφυρώνεται με μεγάλου μήκους σχιστόπλακα. Τέτοια είναι και η πόρτα του Πύργου.
Αξονομετρική τομή πόρτας Α' τύπου
Πόρτα Α΄ τύπου
Αξονομετρική τομή πόρτας Β' τύπου
Πόρτα Β' τύπου
Πόρτα Β΄ τύπου
Πόρτα Β' τύπου
Αξονομετρική τομή πόρτας Γ' τύπου
Πόρτα Γ΄ τύπου
Εσωράχιο πόρτας Γ΄ τύπου