Όπως και στην περίπτωση των πορτών έτσι και σε αυτή των παραθύρων έχουμε πολλούς τρόπους διαμόρφωσης των ανοιγμάτων. Έτσι χωρίσαμε κι εδώ κάποιες κατηγορίες.
- Α΄ τύπος: Εδώ έχουμε την πλέον απλή περίπτωση με διαμόρφωση του ανοίγματος με την τοποθέτηση ξύλων εσωτερικά και εξωτερικά. Η ποδιά διαμορφώνεται σε πιο χαμηλά εσωτερικά για να ακουμπήσει η κάσα.
- Β΄ τύπος: Εδώ εξωτερικά έχουμε την τοποθέτηση ξύλων για γεφύρωση του ανοίγματος, αλλά εσωτερικά το άνοιγμα διαμορφωνεται με επιμήκη σχιστόπλακα πάνω από την οποία υπάρχει τοξωτό ανακουφιστικό άνοιγμα (βόλτος). Αυτός ο τρόπος είναι πολύ συνηθισμένος
- Γ΄ τύπος: Εδώ εξωτερικά έχουμε πάλι ξύλα και εσωτερικά σχιστόπλακα αλλά το ανακουφιστικό άνοιγμα διαμορφώνεται με εκφορικό σύστημα που γεφυρώνεται με σχιστόπλακα.
- Δ΄ τύπος: Αυτά είναι τα ανοίγματα παραθύρων που συναντήσαμε στον Πύργο.Εδώ εξωτερικά το άνοιγμα γεφυρώνεται με τόξο (βόλτο) και εσωτερικά με επιμήκη σχιστόπλακα πανω από την οποία βρίσκεται τοξωτό, πάλι, ανακουφιστικό άνοιγμα, το οποίο μάλιστα συνεχίζει εσωτερικά του τοίχου και διαγράφεται και στην εξωτερική του παρειά.
Αξονομετρική τομή Τύπου Α'
Τομή Παραθύρου τύπου Α΄
Ανοίγματα τύπου Α΄
Λεπτομέρεια ανοίγματος παραθύρου τύπου Α΄
Αξονομετρική τομή Τύπου Β΄
Παράθυρο τύπου Β΄
Παράθυρα τύπου Β΄
Αξονομετρική τομή Τύπου Γ΄
Παράθυρο τύπου Γ΄
Αξονομετρική τομή Τύπου Δ΄
Παράθυρα τύπου Δ΄
Παράθυρο τύπου Δ΄
Παράθυρο τύπου Δ΄ εξωτερικά