Ανω Καλάθενες

Συγκρότημα 10

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ 10

 

Το συγκεκριμένο οίκημα τοποθετείται στο βόρειο ανατολικό τμήμα του οικοδομικού συγκροτήματος. Πρόκειται για κτίσμα το οποίο αναπτύσσεται μόνο στον ισόγειο χώρο, τουλάχιστον στην παρούσα χρονική στιγμή.Η κάτοψή του αποτελείται από ένα σύμπλεγμα χώρων το οποίο αναπτύσσεται στον ανατολικό-δυτικό άξονα.

Πιο συγκεκριμένα, η κύρια είσοδος βρίσκεται στο βόρειο τμήμα, όπως φαίνεται στην κάτοψη. Ο πρώτος χώρος που συναντάται είναι τετραγωνικού σχήματος και εχει δύο ανοίγματα αριστερά και δεξιά αντίστοιχα τα οποία οδηγούν σε πανομοιότυπους, εσωτερικούς τετράγωνης κάτοψης χώρους.Ο χώρος που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό κομμάτι έχει έξοδο προς την αυλή και συνορεύει με άλλους δύο χώρους με επίσης υμιυπαίθρια είσοδο. Ο πρώτος ακουλουθεί την ίδια σηματική λογική εμπεριέχοντας αυτή τη φορά εστία ενώ ο δεύτερος είναι σαφώς πιο μακρόστενος, με αρκετά μεγάλο ύψος και χωρίς ανοίγματα. Το δεύτερο κομμάτι που αναπτύσσεται βορειοδυτικά της κεντρικής εισόδου είναι αρκετά υποβαθμισμένο με μακρόστενους χώρους, μεγάλο ύψος και σχεδόν κανένα άνοιγμα. Το μοναδικό άνοιγμά του βρίσκεται σε ύψος τριών περίπου μέτρων πρόκειται για μία πόρτα στο ύψος του πίσω δρόμου.

Πρόκειται για κτίριο του οποίου πλέον η λειτουργία είναι η περιστασιακή κατοικία. Το υποβαθμισμένο τμήμα, στο βορειοδυτικό τμήμα της κάτοψης δεν χρησιμοποιείται και παραμένει κλειστό καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου.Στο παρελθόν πιθανότατα στο σύμπλεγμα των δωματίων να αποτελούσε ξεχωριστές αυτοτελείς κατοικίες με εσωτερικά ανοίγματα τα οποία βεβαιώνουν την θεωρία της φρουριακής αρχιτεκτονικής. Το υποβαθμισμένο τμήμα του χώρου πιθανολογείται ότι ήταν στάβλος.

Το συγκρότημα είναι χτισμένο από λίθους, με τοίχους πάχους 50 εκατοστών. Το δώμα είναι κατασκευασμένο από το λεγομένο υλικό λεπίδα, χαρακτηριστικό οικοδομικό υλικό της περιοχής, στη θέση του όμως σήμερα βρίσκεται σκυρόδεμα. Το συγκρότημα δεν έχει υποστεί σχεδόν καμία αλλαγή.

Γνωρίζουμε ότι σε κάποιο σημείο του συγκροτήματος, πιθανότατα στο βορειοδυτικό τμήμα, υπήρχε σκάλα η οποία συνέδεε τον ισόγειο χώρο με τον ακριβώς από πάνω του.