Ανω Καλάθενες

Συγκρότημα 14

Συγκρότημα 14

Το κτίσμα 14 βρίσκεται κεντρικά στον οικισμό, στο ανατολικό τμήμα της α΄ γειτονιάς. Πρόκειται για συγκρότημα που αναπτύσσεται σε 2 επίπεδα, ισόγειο και όροφο. Στο ισόγειο διακρίνονται πιθανώς 3 κατοικίες, που επικοινωνούν καθώς ο οικισμός διακρίνεται για τη φρουριακή δομή του. Στο δυτικό τμήμα υπάρχουν 2 χώροι εσωτερικών διαστάσεων περίπου 4m x 7m, ο ένας εκ των οποίων περιλαμβάνει καμάρα σε απόσταση 1,7 m από την στενή πλευρά και έχει είσοδο από την πίσω πλευρά του οικοπέδου. Ο δεύτερος χώρος, στον οποίο γίνεται η είσοδος από το δρόμο είναι εγκαταλελειμμένος και έχει καταρρεύσει η οροφή. Το ανατολικό κομμάτι αποτελείται από μονόχωρο δωμάτιο ίδιων διαστάσεων και μαγειρείο με εστία που έχει κατασκευασθεί εκτός του ορθογωνικού περιγράμματος. Επίσης, υπάρχει μεταγενέστερο κτίσμα που αποτελεί τουαλέτα. Όλα τα παραπάνω περικλείουν προαύλιο χώρο από τον οποίο γίνεται η είσοδος στους χώρους της δεύτερης κατοικίας. Η πρόσβαση στον όροφο γίνεται με υπαίθρια λίθινη κλίμακα που οδηγεί στο δώμα του μαγειρείου.

Στον όροφο υπάρχουν 2 επιμήκεις χώροι που επίσης επιβεβαιώνουν τις συνήθεις διαστάσεις 4 x 7 m, οι οποίοι έχουν υψομετρική διαφορά 0,7m. Από υπολείμματα φαίνεται ότι πιθανώς να υπήρχε και άλλος χώρος που κάλυπτε μέρος του δώματος του εγκαταλελειμμένου δωματίου.

Η τοιχοποιία είναι από αργολιθοδομή πάχους 0,50cm και οι επιφάνειες είναι επιχρισμένες.  Στον όροφο οι δύο χώροι έχουν μονόριχτες στέγες διαφορετικής κλίσης. Στην εξωτερική πλευρά του βορειοδυτικού δωματίου του συγκροτήματος υπάρχει τοιχίο από οπλισμένο σκυρόδεμα ύψους 3 μέτρων, με σκοπό πιθανώς να ενισχύσει την αντοχή της κατασκευής.

Τοποθέτηση κτιρίου στον χάρτη
Κάτοψη ισογείου
Κάτοψη ορόφου
Τομή