Ανω Καλάθενες

Συγκρότημα 54

Συγκρότημα 54

Δεν είναι γνωστός ο χρόνος κατασκευής του συγκροτήματος, θεωρείται όμως από τη μορφή κατασκευής του να είναι κτισμένο κατά την οθωμανική περίοδο. Φαίνεται πως έχει περάσει διάφορα στάδια με αλλαγές χρήσης και λειτουργίας καθώς έχει υποστεί πολλαπλές επεμβάσεις σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.

Το συγκρότημα περιλαμβάνει ισόγειο και α όροφο, στον οποίο υπάρχει πρόσβαση μέσω λίθινης εξωτερικής κλίμακας. Το νοτιοανατολικό μέρος του κτιρίου είναι ορθογωνικής κάτοψης με 4 επάλληλες καμάρες να διαιρούν το χώρο σε 5 επιμέρους δωμάτια. Σήμερα 2 από τις καμάρες είναι χτισμένες με άνοιγμα για θύρα στο κέντρο τους, ενώ οι περισσότεροι από τους τοίχους είναι γκρεμισμένοι. Η απουσία εστίας και το μεγάλος μέγεθος των χώρων μαρτυρεί πως το κτίριο αποτελούσε επαγγελματικό (ή δημόσιο) χώρο. Το βόρειο τμήμα του κτίσματος αποτελείται από 4 χώρους που δεν συνδέονται μεταξύ τους, 2 από τους οποίους δημιουργήθηκαν μεταγενέστερα επίσης από το χτίσιμο καμάρας στην όψη του κτιρίου. Μία ημιυπαίθρια στοά οδηγεί στην είσοδο των 2 παραπάνω. Σε έναν από αυτούς βρέθηκε σοφάς, δηλαδή υπερυψωμένο ξύλινο πατάρι, που φανερώνει την χρήση του χώρου και για σταυλισμό ζώων. Οι υπόλοιποι χώροι του ισογείου φαίνεται να ήταν αποθηκευτικοί ενώ μόνο το τελευταίο βόρειο δωμάτιο αποτελούσε κατοικία καθώς σε αυτό βρέθηκε σταμνοστάτης.

Λόγω της κατάρρευσης του εσωτερικού νότιου τμήματος δεν είναι γνωστή η διαρρύθμιση του ορόφου, αλλά φαίνεται ότι περιελάμβανε 2 κλειστούς χώρους, ενώ το υπόλοιπο μέρος (του ορθογωνίου / της κάτοψης) ήταν επίπεδο δώμα. Το βόρειο τμήμα αποτελείται από 2 δωμάτια που επικοινωνούν και η μικρή τους διάσταση είναι 4m. Ανοίγματα υπάρχουν και στις 2 όψεις του κτιρίου, μερικά από τα οποία σήμερα είναι κτισμένα.

Στο νότιο τμήμα υπάρχει υπαίθριος φούρνος ενώ από στην βορειοανατολική αυλή υπάρχει πηγάδι. Ενδιαφέρον στοιχείο του συγκροτήματος αποτελεί η υπαίθρια λίθινη κλίμακα ανόδου από την αυλή στον όροφο, η οποία στεγάζει την είσοδο με καμάρα.

Οι τοιχοποϊίες είναι από αργολιθοδομή και οι επιφάνειες είναι επιχρισμένες. Το πάτωμα στο ισόγειο είναι διαμορφωμένο με φυσικό πατητό έδαφος, ενώ στον όροφο με σκληρό δάπεδο. Επίσης το νότιο τμήμα φαίνεται πως είχε δίριχτη στέγη, ενώ το βόρειο επίπεδο δώμα.