Ανω Καλάθενες

Συγκρότημα 30-31

Συγκρότημα κτιρίων 30-31

Το συγκρότημα που αποτελείται από τα κτίρια 30,31 βρίσκεται κεντρικά στον οικισμό, μπροστά από το μεγάλο πλάτωμα και περιβάλλεται στις τρεις πλευρές του από δρόμους. Το οικόπεδο έχει κλίση και έτσι οι ισόγειοι χώροι έχουν εσωτερικά υψομετρική διαφορά περίπου 2 μέτρων.

Το συγκρότημα αναπτύσσεται σε ισόγειο και σε όροφο. Το ισόγειο περιλαμβάνει κυρίως αποθηκευτικούς χώρους, ένα δωμάτιο με φούρνο καθώς και μία κατοικία που επικοινωνεί με τον όροφο μέσω μεταγενέστερης ξύλινης σκάλας. Στο καθιστικό της κατοικίας υπάρχει καμάρα που διαιρεί τον χώρο σε δύο ίσα τμήματα. Στον όροφο υπάρχουν πλέον κατοικίες, οι οποίες δεν κατοικούνται όλο το χρόνο. Το συγκρότημα έχει υποστεί διαδοχικές επεμβάσεις, όπως η προσθήκη δωματίων στον όροφο, η δημιουργία βεράντας με πρόβολο από μπετόν στη μικρή πλευρά του οικοπέδου και η αλλαγή κουφωμάτων.

Σήμερα υπάρχουν τρεις υπαίθριες κλίμακες που οδηγούν στους χώρους του ορόφου, δύο λίθινες και μία μεταγενέστερη από μπετόν. Φαίνεται ότι υπήρχε άλλη μία λίθινη κλίμακα στο δυτικό τμήμα του συγκροτήματος, η οποία πλέον έχει κατεδαφιστεί. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η παλαιότερη από αυτές στο ανατολικό τμήμα του συγκροτήματος, η οποία στεγάζει με καμάρα την είσοδο σε χώρο του ισογείου.

Οι τοίχοι των κτισμάτων είναι από λίθους το πάχος των οποίων εξωτερικά είναι 0,50m, ενώ εσωτερικά κυμαίνεται από 0,40m έως 0,50m. Όλες οι επιφάνειες είναι επιχρισμένες. Οι οροφές των κτιρίων παλαιότερα πιθανόν να διαμορφωνόντουσαν ως επίπεδα δώματα, όμως πλέον έχουν γίνει επεμβάσεις ώστε να έχουν κλίση για τις ρύσεις.

Τοποθέτηση κτιρίου στον χάρτη
Κάτοψη ισογείου
Κάτοψη ορόφου
Τομή
Ανατολική όψη