Ανω Καλάθενες

Συγκρότημα 15

Συγκρότημα 15

Το συγκρότημα 15 βρίσκεται στα όρια της πρώτης γειτονιάς, σε γωνιακό οικόπεδο. Πρόκειται για  κτίσματα που αναπτύσσονται σε 2 στάθμες και περιλαμβάνουν προαύλιο χώρο από όπου γίνεται η είσοδος σε όλες τις κατοικίες του ισογείου, ενώ υπάρχει και εξωτερική κλίμακα από μπετόν που οδηγεί στον όροφο, ο οποίος αποτελεί πιθανώς μεταγενέστερη προσθήκη. Το ισόγειο αποτελείται από 5 μονόχωρα δωμάτια που σχηματίζουν Γ και πλαισιώνουν την αυλή, στην οποία βρίσκεται ένα πατητήρι. Στον όροφο υπάρχει μία δίχωρη κατοικία που έχει είσοδο από το δώμα του πρώτου δωματίου στο ισόγειο.

Σε 3 από τους χώρους του ισογείου υπάρχουν σταμνοστάτες, οπότε είναι κατανοητό ότι πρόκειται για κατοικίες, ενώ οι υπόλοιποι χώροι του ισογείου πιθανώς ήταν αποθηκευτικοί.

Σε κάθε δωμάτιο του ορόφου υπάρχουν παράθυρα και προς τη μεριά του δρόμου αλλά και της αυλής με αποτέλεσμα να υπάρχει διαμπερής φωτισμός και αερισμός. Οι τοιχοποιίες είναι από αργολιθοδομή πάχους 50 εκ. και εξωτερικά είναι επιχρισμένες αλλά όχι σε όλο το ύψος του κτιρίου. Με σκληρό δάπεδο διαμορφώνονται τα δωμάτια του ορόφου και στο ισόγειο τα 2 πρώτα δωμάτια προς τον δρόμο, ενώ τα υπόλοιπα με φυσικό πατητό έδαφος. Το βατό δώμα του ορόφου βρίσκεται σε ύψος 3,40 μέτρα σε σχέση με το δρόμο, ενώ το συνολικό ύψος του κτίσματος είναι 6,80 μέτρα. 

Τοποθέτηση κτιρίου στον χάρτη
Τοποθέτηση κτιρίου στον χάρτη