Καρύταινα (Τμήμα Β)

Πατάρια

προοπτικό παταριού 1προοπτικό παταριού 2λεπτομέρεια 1λεπτομέρεια 2λεπτομέρεια 3λεπτομέρεια 4λεπτομέρεια 5λεπτομέρεια 6

 

  •  Πατάρι  1. Συνολική άποψη  μιας τυπικής κατασκευής παταριού. Το κεντρικό δοκάρι  στρογγυλής διατομής περίπου 15 με 20 εκ. στηρίζεται  πάνω σε κεντικό ξύλινο υποστύλωμα και τα δύο συνδέονται με  ξύλα τριγωνικού προφίλ.  Το κεντικό δοκάρι πακτώνεται μέσα στην τοιχοποιία και στηρίζει τα δευτερεύοντα δοκάρια και τις σανίδες.
  • Πατάρι 2. Το χαρακτηριστικό αυτής της κατασκευής είναι η έλλειψη κάθετης στήριξης, μπαμπά . Στατικά αυτό επανορθώνεται με την ύπαρξη δύο κύριων δοκαριών το ένα πάνω από το άλλο. Το ένα τοποθετείται σε σχεδόν τυχαία διεύθυνση και το άλλο κατά την μεγάλη διάσταση του παταριού.
  • Λεπτομέρεια  1. Εξωτερική άποψη. Τ ο εσωτερικό δοκάρι που είναι υπεύθυνο για την στήριξη του παταριού ποεξέχει της τοιχοποιίας και  «κλειδώνει» με την περιμετρική ξυλοδεσιά. Στο δοκάρι δημιουργείται δόντι και ασφαλίζει με το ξύλο της ξυλοδεσιάς.
  • Λεπτομέρεια 2. Βρέθηκε σε εσωτερικό άνοιγμα της  τοιχοποιίας σε επαφή με αυτήν. Το κάθετο  ξύλο που λειτουργεί σαν υποστύλωμα , μπαμπάς, στηρίζει το πρωτεύον δοκάρι , ποταμός ,  στο οποίο πάνω καρφώνονται οι σανίδες του παταριού. Η  στατική συμπεριφορά του μπαμπά ενισχύεται με μικρότερα ξύλα τα οποία καρφώνονται υπό γωνία πάνω του και τον συνδέουν με τον ποταμό, επίσης με καρφιά. Ο ποταμός  σφηνώνεται  στην τοιχοποιία με την βοήθεια ενός μικρότερου ξύλου.
  • Λεπτομέρεια 3. Επικεντρωνόμαστε στην σύνδεση του κεντρικού δοκαριού, ποταμό, με τα δευτερεύοντα , τα οποία σε συνδυασμό αποτελούν το σύστημα στήριξης του παταριού. Το κεντρικό δοκάρι καταλήγει μέσα και στηρίζεται στην πέτρινη τοιχοποιία. Πάνω στον ποταμό καρφώνται τα δευτερεύοντα δοκάρια. Επειδή δεν ήταν πάντα διαθέσιμα μεγάλου μήκους ξύλα, οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν ότι είδους ξύλο μπορούσαν να προμηθευτούν. Με αποτέλεσμα τα ξύλα αυτά να κερφώνονται πάνω το ένα στο άλλο ώστε να δημιουργηθεί ένα μαγαλύτερο δοκάρι. Αυτά λειτουργούν σαν δευτερέυοντα δοκάρια  πάνω στα οποία καρφώνονται οι σανίδες. Ξύλα προεξέχουν από την τοιχοποιία  δημιουργώντας βάση για να καρφωθούν ή να σφηνωθούν άλλα ξύλα. Υπάρχουν ξύλα τα  οποία μπορεί να αποτελούσαν βοηθητική κατασκευή. Είναι προφανής ο υπερστατικός χαρακτήρας της κατασκευής.
  • Λεπτομέρεια 4. Τα επάλληλα δοκάρια πάνω στα οποία καρφώνονται οι σανίδες και  στηρίζουν το πατάρι. Τα δοκάρια στηρίζονται στην πάνω μεριά της τοιχοποιίας και  σφηνώνονται σε  αυτήν με επιπλέον πέτρες που βρίσκονται πάνω από την ξυλοδεσιά.
  • Λεπτομέρεια 5. Τ ο πατάρι στηρίζεται σε κεντικό σημείο από κάθετο ξύλινο υποστύλωμα, πάνω στο οποίο καρφώνεται το κεντρικό δοκάρι. Μικρότερα πρισματικά ξύλα χρησιμοποιούνται  για να φτάσει η κατασκευή σε επαρκές ύψος ώστε να στηριχθούν πάνω τους  τα δευτερεύοντα δοκάρια του παταριού και σε συνέχεια οι σανίδες.
  •  Λεπτομέρεια 6. Στο παράδειγμα αυτό φαίνονται τα υπολείμματα της αρχικής κατασκευής σε συνδυασμό με τα καινούργια δευτερεύοντα δοκάρια και σανίδες. Παραμένει ένα δοκάρι με υψικόρυφη  διατομή το οποίο συνδέεται με δόντι στην ξυλοδεσιά που στηρίζεται πάνω στην τοιχοποιία. Επίσης  υπάρχει και ένα περιμερικό στον τοίχο δοκάρι  πάων στο οποίο στηρίζονται τα δευτερεύοντα καινούργια δοκάρια.