Ο Πληθυσμός του Λεωνιδίου είναι κυρίως Τσακώνικης Καταγωγής. Ως έδρα του Δήμου Ν. Κυνουρίας το Λεωνίδιο συγκεντρώνει το 44% του πληθυσμού του Δήμου. Από ιστορική σκοπιά οι κάτοικοι του τότε Πραστού όπως και άλλων χωριών, γύρω στο 1826 λόγω βιαιοπραγιών των Οθωμανών κατεβαίνουν και εγκαθίστανται μόνιμα στο Λεωνίδιο. Επίσης κάτοικοι των γύρω περιοχών, μέχρι και σήμερα, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες κατεβαίνουν στο Λεωνίδιο όπου επικρατεί μεσογειακό κλίμα, λόγο των δυσμενών καιρικών συνθηκών στις ορεινές περιοχές.
Στις αρχές του 20ου αιώνα και έπειτα, το Λεωνίδιο αρχίζει να παρακμάζει ως κέντρο της περιοχής. Όμως την τελευταία δεκαετία συγκεκριμένα μεταξύ 2001 – 2011 παρουσιάζει μια σημαντική αύξηση λόγω της ανάπτυξης του σε εμπορικό και διοικητικό κέντρο και του αυξημένου τουρισμού.
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία παρατηρούμε ότι μεταξύ της απογραφής του 1991 και 2001 υπήρξε μείωση του πληθυσμού του Δήμου Ν. Κυνουρίας κατά 2.57% και σε επίπεδο Δημοτικής Ενότητας όσον αφορά το Λεωνίδιο μείωση του πληθυσμού κατά 3.67%.
Κατά την περίοδο 2001 – 2011 όμως ο μόνος Δήμος που παρουσίαζε αύξηση του πληθυσμού ήταν ο Δήμος Ν. Κυνουρίας κατά 4.82% και παράλληλα αυξήθηκε και ο πληθυσμός της Δημοτικής Ενότητας Λεωνιδίου κατά 8.23%.
Σε συνολική εικόνα μεταξύ των χρονολογιών 1991 και 2011 σε επίπεδο Δήμων παρατηρούμε μια μικρή αύξηση του πληθυσμού του Δήμου Ν. Κυνουρίας κατά 2.13% σε σύγκριση με τους άλλους δήμους του Νομού Αρκαδίας στους οποίους παρατηρήθηκε σημαντική μείωση. Αντίστοιχα στην Δημοτική Ενότητα Λεωνιδίου παρατηρήθηκε αύξηση του πληθυσμού κατά 4.25%.
1991
Δήμος Ν.Κυνουρίας 9.238
Δημοτική Ενότητα Λεωνιδίου 6.534
Δημοτική Κοινότητα Λεωνιδίου 3.804
2001
Δήμος Ν.Κυνουρίας 9.001
Δημοτική Ενότητα Λεωνιδίου 6.294
Δημοτική Κοινότητα Λεωνιδίου 3.249
2011
Δήμος Ν.Κυνουρίας 9.435
Δημοτική Ενότητα Λεωνιδίου 6.812
Δημοτική Κοινότητα Λεωνιδίου 4.224
Το Λεωνίδιο τα τελευταία χρόνια βλέπει σημαντική ανάπτυξη σε όλους τους τομείς. Ως πρωτεύουσα του Δήμου Ν. Κυνουρίας, το Λεωνίδιο, έχει αναπτυχθεί σε εμπορικό και διοικητικό κέντρο το οποίο εξυπηρετεί πολλά από τα γύρω χωριά του Δήμου. Κρατικές, δημοτικές υπηρεσίες, σχολεία, κέντρο υγείας και άλλα πολλά μπορεί κανείς να εντοπίσει εκεί.
Στον Πρωτογενή τομέα, έχοντας μεγάλες καλλιεργούμενες εκτάσεις και βοσκότοπους, διατηρεί ένα ζωντανό παραγωγικό αγροτικό χώρο όπου κύρια ασχολία είναι η γεωργία και σε μικρότερο βαθμό η κτηνοτροφία. Η Γεωργική παραγωγή είναι αυξημένη στην πεδιάδα, στον λεγόμενο «Κάμπο Λεωνιδίου», μια καλλιεργήσιμη έκταση 400 στρεμμάτων μεταξύ του Λεωνιδίου και της παραθαλάσσιας Πλάκας, όπου καλλιεργούνται σε μεγάλες ποσότητες μαρούλια υπαίθρου, ντομάτες θερμοκηπίου και τσακώνικη μελιτζάνα καθώς και ελιές, πορτοκάλια και πολλά άλλα. Η Κτηνοτροφία από την άλλη αναπτύσσεται κυρίως στα ορεινά.
Ιδιαίτερη ανάπτυξη σημειώθηκε και στον Τριτογενή τομέα κυρίως λόγω του Τουρισμού. Η τοποθεσία του το κάνει επισκέψιμο όλες τις περιόδους. Πιο συγκεκριμένα το Λεωνίδιο έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές λόγω της αναρρίχησης πάνω στον Κοκκινόβραχο, η οποία προσελκύει χιλιάδες τουρίστες ετησίως. Μπορεί κανείς ήδη να εντοπίσει πολλά μαγαζιά με εξειδικευμένο προσωπικό, με εξοπλισμό καθώς και καθοδήγηση γύρω από την αναρρίχηση. Την καλοκαιρινή περίοδο φιλοξενεί επίσης αρκετούς επισκέπτες οι οποίοι επιθυμούν να κάνουν το μπάνιο τους στις κοντινές παραλίες όπως αυτή της Πλάκας. Γνωστό έχει γίνει ακόμα και για τις παραδόσεις του, την γιορτή της μελιτζάνας που γίνεται κάθε χρόνο τον Αύγουστο καθώς και το Πάσχα με τα φωτισμένα φαναράκια την ημέρα της Ανάστασης. Δεν μπορούμε να παραλείψουμε την παραδοσιακή Αρχιτεκτονική και τα υπολείμματα των αρχαίων Πρασιών, σπουδαιότερη πόλη της Αρχαίας Κυνουρίας, τα οποία με την διατήρηση και ανάδειξη τους, αρκετοί επισκέπτες μπορούν να τα δουν. Για τους παραπάνω λόγους τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί οι ξενοδοχειακές υπηρεσίες και έχει ξεκινήσει και αναπτύσσεται έντονα και η υπηρεσία AirBnB.
Κάτοικοι του Λεωνιδίου και της ευρύτερης περιοχής εξασκούν ακόμα παραδοσιακά επαγγέλματα όπως αυτό του λιθοδόμου, εξειδικευμένοι στην κατεργασία της πέτρας, λεγόμενοι χτενάδες αλλά και στην κατασκευή κουφωμάτων και επίπλων κυρίως από ξύλο.
Περιοχή με αιολική προτεραιότητα εντάσσεται και η Ν. Κυνουρία από το 2008 ενώ το Λεωνίδιο έχει ήδη σε λειτουργεία μονάδα παραγωγής ηλιακής ενέργειας