Τα μαγερειά, σε κάθε οικισμό, αποτελούν σημαντικό κομμάτι μιας κατοικίας. Στα Αηδόνια οι χώροι παρασκευής του φαγητού είχαν σημαντικό ρολό σε πολλά σπίτια, και εμφάνιζαν μεγάλη ποικιλομορφία. Τα μαγερειά ήταν εντός του σπιτιού και συνήθως αποτελούνταν από μια εσοχή στον τοίχο, φτιάχνοντας έτσι τον χώρο του ψησίματος. Μέσα τα μαγερειά είναι διαμορφωμένα με πέτρες κάποιοι μικροί πάγκοι που ακουμπά το σκεύος του φαγητού ενώ ανάμεσα έκαιγε η φωτιά. Τα μεγέθη και οι τρόποι διαμόρφωσης των ανοιγμάτων τους ποικίλουν.
Παράλληλα, έχουμε και τους εξωτερικούς φούρνου. Αυτοί είναι πιο κλειστοί από τα μαγερειά και δεν έχουν καμινάδα απ' ευθείας στο χώρο που γίνεται η παρασκευή του φαγητού, αλλά έξω ουσιαστικά από τον φούρνο. Αυτό συμβαίνει γιατί για να κάψει ο φούρνος πρέπει να μην μπάζει αέρα πολύ ενώ όταν μπεί το φαγητό μέσα, τα κάρβουνα βγαίνουν και τοποθετούνται μπροστά του, εκεί που είναι και η καμινάδα. Συνήθως βρίσκονταν μέσα σε ένα μικρό κτίσμα χωρίς όμως κούφωμα.