Αγιος Γεώργιος Νηλείας

Σοβάτισμα - Αρμολόγημα

Πατητό επίχρισμα σε λιθοδομήΠατητό επίχρισμα σε λιθοδομήΑλειμμένο αρμολογημαΚοφτό αρμολόγημαΚοφτό αρμολόγημαΚοφτό ισόδομο αρμολόγημαΣαρδέλωμα

ΣΟΒΑΤΙΣΜΑ

Από τις τελευταίες εργασίες για να γίνει τι σπίτι κατοικήσιμο είναι το σοβάτισμα. Το σοβάτισμα γινόταν πάνω στους πέτρινους τοίχους σε δύο στρώσεις. Η πρώτη στρώση ,το λάσπωμα , γινόταν με χωματολάσπη αργιλική με πρόσμιξη άχυρου για οπλισμό. Την τελική επιφάνεια τη διαμορφώνει η δεύτερη στρώση . Είναι μία επιφάνεια λεία και γυαλιστερή , το «κετένι» που πετυχαίνεται με το πάτημα με το μυστρί. Η απαλή και λεία τελική επιφάνεια επιτυγχανόταν  με το συνεχές «γαλάκτισμα» και πάτημα, ώστε να κλείνουν οι μικρορωγμές  από το απότομο στέγνωμα και τη συρρίκνωση του υλικού.

 

ΑΡΜΟΛΟΓΗΜΑ

Το αρμολόγημα είναι απαραίτητο για την προστασία της λασπόχτιστης λιθοδομής. Αρχικά γινόταν από ασβεστοκονίαμα και ονομαζόταν «αλειμμένο» . Στην συνέχεια έγινε πιο επιμελημένο ,ονομαζόταν «κοφτό» αρμολόγημα. Ο ασβέστης περιείχε οπλισμό από ψιλοκομμένο τραγόμαλλο , εξείχε από το πρόσωπο της πέτρας 5-10 χιλιοστά και κοβόταν με το μυστρί αφού είχε τραβήξει  λίγο , ώστε να αποκαλύψει αρκετά μεγάλη επιφάνειά της. Πιο επιτηδευμένο ήταν το ψεύτικο «κοφτό» αρμολόγημα στη μορφή ισόδομου συστήματος.Αργότερα , τον 20ο αι. εφαρμόστηκαν νέες μορφές αρμολογήματος , με ασβεστοκονίαμα , πατημένα με το μυστρί και χαραγμένα.Ο τρόπος αυτός ονομαζόταν "σαρδέλωμα".