Αγιος Γεώργιος Νηλείας

Θύρες

Υπέρθυρο και φεγγίτης από απλά λαξευτά λίθινα μέλη. Εμφανή μεταλλικά τζινέτια για τη στερέωση της κάσας.Στεγασμένη αυλόπορτα με ξύλινο υπέρθυρο μικρής διατομής και κατώφλι απο σχιστόπλακεςΟλόσωμο λίθινο υπερθυρο με ανάγλυφο κόσμημα αποτροπαϊκών δράκων εκατέρωθεν σταυρού στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.Με φεγγίτηΗμιλαξευτό σύνθετο υπέρθυρο με φεγγίτη και παρεμβολή ξυλοδεσιάς.Με επίπεδο ανακουφιστικό τόξοΙδιότυπη περίπτωση ξύλινου πρεκιού σε εκφορά.Μονολιθικο υπέρθυρο με ρηχή κόγχη και φεγγίτη.Με νεοκλασσικά μορφολογικά στοιχεία (1)Με νεοκλασσικά μορφολογικά στοιχεία (2)Αυλόπορτα-εσωτερική άποψηΑξονομετρική τομή πόρτας -εσωτερική άποψη

Τυπολογία θυρών

Η ταξινόμηση γίνεται ανάλογα με τον τρόπο γεφύρωσης του ανοίγματος στις εξής κατηγορΙες:

  • με απλο οριζόντιο πρέκι, λίθινο ή ξύλινο

_απλής έδρασης στα στοιχεία της τοιχοποιίας

_έδρασης σε εκφορά

ολόσωμο: ενιαίας μορφής καμπυλόγραμμο μονολιθικό υπέρθυρο που συχνά φέρει ανάγλυφες διακοσμήσεις αποτροπαϊκού χαρακτήρα (πεντάλφες, εξάλφες κλπ) και κτητορικές επιγραφές συνοδευόμενες από τη χρονολογία κατασκευής.

σύνθετο: διαφορετικά μέλη συναποτελούν τη μορφή του παραπάνω υπέρθυρου.

 

  • οριζόντιο πρέκι σε συνδυασμό με χαμηλωμένο ανακουφιστικό τόξο 

 

  • οριζόντιο πρέκι σε συνδυσμό  με φεγγίτη που στις περιπτώσεις που η κατώτερη πλευρά του σχηματίζεται από το το μέλος που επιτελεί το στατiκό ρόλο της γεφύρωσης του ανοίγματος λειτουργεί ανακουφιστικά. Αντίθετα όταν το πρέκι βρίσκεται πάνω από το φεγγίτη ο ρόλος του τελευταίου αφορά αποκλειστικά στο φωτισμό.

 

Συχνά στα οικήματα νεοκλασσικού ύφους οι θύρες φέρουν τα εξής μορφολογικά στοιχεία, τυπικά της νεοκλασσικής παράδοσης:

πλευρικές παραστάδες, επίστεψη αετώματος ή επιστυλίου.