Αγιος Γεώργιος Νηλείας

Παραθυρόφυλλα και επιμέρους χαρακτηριστικά

Καρφωτό δίφυλλο
Καρφωτό δίφυλλο
Τετράφυλλο ταμπλαδωτό
Δίφυλλο ταμπλαδωτό - γερμανικό
Τετράφυλλο περσιδωτό- γαλλικό
Παράθυρο με απλή σιδεριά
Παράθυρο με ριχτή σιδεριά
(«καταχύστρα»)
Λεπτομέρεια ριχτής σιδεριάς
Μικρό άνοιγμα αερισμού κατωγιού με μονολιθικό οριζόντιο πρέκι και απλή σιδεριά
Μικρό άνοιγμα αερισμού κατωγιού με οριζόντιο ξύλινο πρέκι και απλή σιδεριά
Μικρό άνοιγμα αερισμού κατωγιού Παράθυρο με χρωματιστό τζάμι:
Φεγγίτης από το αρχοντικό Τριανταφύλλου , ενσωματωμένος σε ξύλινο σκελετό του σαχνισιού
Φεγγίτης από το αρχοντικό Τριανταφύλλου , ενσωματωμένος σε ξύλινο σκελετό του σαχνισιού

                Ως προς το είδος των εξωφύλλων ,χρονικά τα πρώτα εξώφυλλα ήταν συμπαγή δίφυλλα σανιδωτά, με σκοπό την παρεμπόδιση του ανέμου μιας και δεν υπήρχαν τζαμιλίκια. Αργότερα εμφανίστηκαν τετράφυλλα ταμπλαδωτά ή περσιδωτά γερμανικά , ενώ τα πιο μεταγενέστερα είναι δίφυλλα περσιδωτά .  Για μικρό διάστημα είχαν επικρατήσει τρίφυλλα πατζούρια , τα οποία δεν συναντώνται συχνά στο χωριό.

                Συχνά τα ανοίγματα των παραθύρων και ειδικά αυτά των ισογείων προστατεύονται επιπλέον με σιδεριές. Ως προς το κιγκλίδωμα, υπάρχουν σιδεριές με κυλινδρικά σύνολα ίσης διαμέτρου , τα οποία επικράτησαν ως τον 18ο αιώνα και συναντώνται και σήμερα σε πρόχειρες κυρίως κατασκευές ή σε πολύ παλιά κτίρια , και αυτά με διαφορά στα κάθετα και οριζόντια στοιχεία του κιγκλιδώματος , που είναι και πιο συνηθισμένα πλέον. Πιο συγκεκριμένα, τα κατακόρυφα έχουν μεγαλύτερη διάμετρο και συχνά είναι  τετράγωνα. Ως προς την προεξοχή , υπάρχει η απλή σιδεριά που συναντάται στην πλειονότητα των ανοιγμάτων , ενώ ένα ιδιαίτερο είδος σιδεριάς είναι η ριχτή σιδεριά , που συνηθίζεται στις λεγόμενες καταχύστρες, τα κεντρικά  παράθυρα δηλαδή του ορόφου ενός κτιρίου, που βρίσκονται ακριβώς πάνω από την πόρτα κατοπτεύοντάς την και έχουν αυτή τη μορφή προκειμένου ο οικοδεσπότης να μπορεί να δει κάποιον που βρίσκεται έξω από την πόρτα του σπιτιού που βρίσκεται ακριβώς από κάτω . Η σιδεριά είχε αυτή τη μορφή ούτως ώστε να μπορούσε να ριφθεί καυτό λάδι σε περίπτωση που ερχόταν κάποιος ληστής. Σημειώνεται επίσης πως ο τοίχος της ποδιάς αυτού του είδους παραθύρου είναι συνηθέστατα λεπτότερος και η ξύλινη επίστρωσή του διαμορφώνεται σε μικτόγραμμο ή καμπύλο σχήμα ,προκειμένου να διευκολύνεται η παρακυπτική του λειτουργία. Τέλος , αναφέρεται ότι ενίοτε οι σιδεριές των ανοιγμάτων , των αυλοθυρών ή ακόμα και των κιγκλιδωμάτων των εξωστών , κοσμούνται με διακοσμητικά στολίδια, μονογράμματα , λόγχες κλπ.

               Παρατηρούνται επίσης παράθυρα με περιποιημένα τελειώματα με περιθώρια, τις λεγόμενες κορνίζες , όπως και παράθυρα με έγχρωμα γυαλιά . Ένα άλλο στοιχείο που θα μπορούσε να αναφερθεί είναι τα ψευτοπαράθυρα , τα οποία είναι ζωγραφικές απομιμήσεις παραθύρων.

                Ένας ιδιαίτερος τύπος παραθύρου είναι οι φεγγίτες και οι  σχισμές αερισμού των κατωγιών , οι οποίες είναι μικρά ανοίγματα , που συνήθως προστατεύονται με σιδεριές και βρίσκονται στην επιφάνεια του δαπέδου της αυλής. Οι φεγγίτες είναι μικρά παράθυρα , τα οποία συνήθως υπάρχουν πάνω από τη σειρά παραθύρων των χώρων υποδοχής ή του δοξάτου . Ενίοτε έχουν χρωματιστά τζάμια . Αυτοί οι φεγγίτες αποτελούσαν και την κύρια πηγή φυσικού φωτισμού των χώρων όταν τα παραθυρόφυλλα ήταν κλειστά.  Στον Άγιο Γεώργιο δεν συναντήθηκαν αρκετά απ’ αυτό το είδος παραθύρων και ένα από τα παραδείγματα είναι στο αρχοντικό Τριανταφύλλου , στο οποίο υπάρχει σειρά φεγγιτών πάνω από σειρά παραθύρων του σαχνισιού.