Αγιος Γεώργιος Νηλείας

Εγκάρσιες τομές δρόμων

Εγκάρσιες τομές στον κεντρικό δρόμο του οικισμούΕγκάρσιες τομές στο κεντρικό καλντερίμι του χωριού

Οι εγκάρσιες τομές που απεικονίζονται παραπάνω έχουν γίνει σε χαρακτηριστικά σημεία στον οικισμό. Επιλέχθηκε να μελετηθεί ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος του χωριού, καθώς και το σημαντικότερο καλντερίμι, αυτό που ενώνει την κεντρική πλατεία με την εκκλησία και τη γειτονιά του Αγίου Αθανασίου.

Στις τομές του κεντρικού δρόμου είναι χαρακτηριστική η διαφορά των υψών των κτηρίων που βρίσκονται εκατέρωθεν αυτού, γεγονός που οφείλεται στη μορφολογία του εδάφους του οικισμού. Σε όλες τις περιπτώσεις και όσο προχωράμε προς τον Παγασητικό  κόλπο και καθώς  η κλίση παραμένει, αντίστοιχα παραμένει και η έντονη κλίση της κορυφογραμμής των κτισμάτων. Τέλος σημαντική παρατήρησή είναι η εναλλαγή του πλάτους του κεντρικού δρόμου που προκύπτει από την έλλειψη ορίων μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου χώρου, αλλά και την έντονη καμπυλότητά του.

Από τις τομές που κάναμε στο κεντρικό καλντερίμι παρατηρούμε ότι ανάμεσα στο καλντερίμι και τα εκατέρωθεν κτίσματα παρεμβάλλεται ένας ιδιωτικός υπαίθριος χώρος με άμεσο αποτέλεσμα στον τρόπο με τον οποίο γίνεται αντιληπτός ο χώρος κίνησης. Αν τα κτίσματα εφάπτονταν στο όριο του δρόμου, σε συνδυασμό με την πυκνή βλάστηση η αίσθηση που θα αποκόμιζε ο περιπατητής θα ήταν αποπνικτική. Από τη μία πλευρά του καλντεριμιού οι αυλές βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με αυτό, ενώ από την άλλη υπάρχει έντονη υψομετρική διαφορά της αυλής και της εισόδου του κτηρίου από το καλντερίμι, και κατά συνέπεια υπάρχει η ανάγκη για σκαλοπάτια.