Αργαλαστής

Κουφώματα - Πόρτες

Κουφώματα

Πόρτες

Οι παλαιότερες έχουν πλάτος περίπου 1μ και ύψος που δεν ξεπερνά το 1.80μ. Είναι πάντα τοποθετημένες σε ύψος τουλάχιστον ενός σκαλοπατιού από το έδαφος , μονόφυλλες με απλή και λιτή κατασκευή. Αποτελούνται από δυο και περισσότερες κατακόρυφες σανίδες σε σειρά  , που συνδέονται μεταξύ τους  είτε με σιδεροδεσιές , είτε καρφώνονται στην εσωτερική πλευρά τους σε τάβλες μικρότερου πλάτους .Λαξευμένοι λίθοι  ή ξύλα διαμορφώνουν τα υπέρθυρα τους.

Εξωτερικές δίφυλλες ταμπλαδωτές πόρτες συναντώνται στα κτήρια που χρονολογούνται στο τέλος του 19ου και αρχές του  20αίωνα. Με επιρροές από τον κλασικισμό έχουν πλάτος περίπου 1,20μ και ύψος που φτάνει τα 2,50μ. Βρίσκονται και αυτές υπερυψωμένες από το έδαφος ,πάνω στον κύριο άξονα της όψης και ποικίλουν σε μορφές. Οι εσωτερικές πόρτες των κτηρίων αυτών είναι ενίοτε επίσης ταμπλαδωτές  και το ξύλο που διαμορφώνει το πλαίσιο τους συνεχίζει στο Χωλ και φέρει κρεμάστρες.     

Νεωτερισμός επίσης στην Πηλιορείτικη οικοδομική είναι ο φεγγίτης πάνω από την πόρτα που θα αντικαταστήσει στο τέλος του 19ου αιώνα το ανώφλι με την κτητορική επιγραφή . Ο φεγγίτης διαχωρίζεται από την ισόφαρδη του πόρτα με ένα στενό μαρμάρινο πρέκι.