Πατώματα
Τα πατώματα λειτουργούν διαφραγματικά για το κτίριο διαιρώντας το καθ’ ύψος. Οι διατομές των δοκαριών τους ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία των κτηρίων.
Η τοποθέτηση τους γινόταν με δύο τρόπους :
1) είτε με την επίπεδη πλευρά τους προς τα πάνω, που διευκόλυνε και την διάστρωση του δαπέδου, 2) είτε με την μεγάλη τους διάσταση κατακόρυφα , διάταξη στατικά πιο ορθή, που συναντάται και στα περισσότερα κτήρια που μελετήσαμε.
Όταν το άνοιγμα στον χώρο που πρόκειται να καλύψουν είναι μικρό , τα δοκάρια (‘’περαστές’’) περνούν διαμπερώς από την μία παρειά του τοίχου στην άλλη , ανά 60εκ περίπου. Όταν το άνοιγμα είναι μεγάλο τοποθετούνται ενδιάμεσοι δοκοί στήριξης, μεσοδόκια , που δύναται να υποστηρίζονται και από κατακόρυφα ξύλινα στηρίγματα. Πάνω στα μεσοδόκια αυτά πραγματοποιείται και η αλλαγή των δοκαριών καθώς οι κορμοί των ξύλων μπορούν να καλύψουν ορισμένα μέτρα.
Τέλος οι περαστές των πατωμάτων είναι συναρτημένες με τις ξυλοδεσιές . Είτε πατούν και καρφώνονται πάνω τους συνδέοντας τες , είτε δεν βγαίνουν έως έξω και στηρίζονται μόνο στον εσωτερικό στρωτήρα της ξυλοδεσιάς.