Αργαλαστής

Γεωγραφική Θέση - Επικοινωνία - Προσβάσεις

Το βουνό του Πηλίου , που ο θρύλος το καταγράφει σαν τη θερινή κατοικία των δώδεκα θεών του Ολύμπου και την μυθική χώρα των Κενταύρων, υψώνεται επιβλητικό και καταπράσινο βόρεια και ανατολικά του Βόλου, ανάμεσα στον Παγασητικό κόλπο και το Αιγαίο πέλαγος.

Εδώ έγιναν οι θεϊκοί γάμοι του Πηλέα και της Θέτιδας, που ύμνησαν ο Όμηρος, ο Πίνδαρος και ο Ευριπίδης. Εδώ έζησε ο Κένταυρος Χείρωνας, που κοντά του μαθήτευσαν ο Αχιλλέας, ο Ηρακλής και διδάχθηκε την ιατρική ο Ασκληπιός. Από εδώ ξεκίνησε η Μυθική Αργώ με τον Ιάσωνα και τους Αργοναύτες, αναζητώντας το χρυσόμαλλο δέρας.

Σήμερα, σκαρφαλωμένα στις πλαγιές του, τα εικοσιτέσσερα κεφαλοχώρια και τα μικρότερα γραφικά χωριά, διαμορφώνουν την μαγική ατμόσφαιρα του Πηλιορείτικου τοπίου, όπου σμίγουν αρμονικά η ιστορία με το θρύλο, η ζωντάνια της φύσης με την ηρεμία του τοπίου, το χθες με το σήμερα.

Δήμος της περιφέρειας Θεσσαλίας ο  Δήμος Νοτίου Πηλίου έχει έκταση 369,36 τετρ. χλμ. και  πληθυσμό 11.563 κάτοικους σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης και προέκυψε από την συνένωση των προϋπαρχόντων Δήμων Αφετών, Σηπιάδος, Αργαλαστής, Μηλεών και της Κοινότητας Τρικερίου.

Πρωτεύουσα του Δήμου Νοτίου Πηλίου είναι η Αργαλαστή,  ένα από τα σημαντικότερα κεφαλοχώρια που βρίσκεται σε  απόσταση 40 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά από τον Βόλο.  

 Συνο­ρεύει βόρεια με το Δήμο Αφετών, νό­τια με τον Δήμο Σηπιάδος ενώ ανατολικά και δυτικά βρέχεται από το Αιγαίο Πέλαγος και τον Παγα­σητικό Κόλπο αντίστοιχα.

Η πρόσβαση στον οικισμό γίνεται μέσω της επαρχιακής οδού Βόλου – Τρικερίου  που συνδέει την πρωτεύουσα της Μαγνησίας με τους οικισμούς του Νοτίου Πηλίου.

Γεωγραφική θέση Αργαλαστής
Γεωγραφική θέση Αργαλαστής
Η Αργαλαστή σε σχέση με την πόλη του Βόλου και τους γειτονικούς οικισμούς
Η Αργαλαστή σε σχέση με την πόλη του Βόλου και τους γειτονικούς οικισμούς
Σχέση οικισμού με Παγασητικό κόλπο
Σχέση οικισμού με Παγασητικό κόλπο
Σχέση οικισμού με Αιγαίο πέλαγος
Σχέση οικισμού με Αιγαίο πέλαγος