Αργαλαστής

Αντιπροσωπευτικοί Τύποι

Μονόχωρο
Πρόκειται για τον πρωταρχικό τύπο κατοικίας που κάλυπτε στον ενιαίο χώρο του τρεις λειτουργίες : τη διαμονή της οικογένειας , το σταυλισμό των ζώων και την αποθήκευση των καρπών. Κάτοψη μακρόστενη, χωρίζεται με χαμηλό διάφραγμα, στην περιοχή των οικόσιτων ζώων και στην περιοχή των ανθρώπων. Ο κάθε μονόχωρος πυρήνας στεγάζει μια οικογένεια. Πρωταρχικός εξοπλισμός η εστία με τη μορφή τζακιού στον τοίχο ή στη γωνία, ή και ελεύθερη στη μέση του χώρου. Σταδιακά δευτερεύοντες χώροι έρχονται να διαχωρίσουν τις προηγούμενες ανάγκες. Τα οικόσιτα ζώα θα αποκτήσουν ανεξάρτητο σταύλο και ο χώρος θα χρησιμοποιηθεί εξολοκλήρου από την οικογένεια.
Στο τμήμα του οικισμού που μελετήσαμε , το μοναδικό κτίσμα του τύπου αυτού, διασώθηκε λόγω της χρήσης του ως αποθήκη , δίπλα στην μεγαλύτερη κατοικία που δημιουργήθηκε για να καλύψει της ανάγκες της οικογένειας.

Ορθογώνια κάτοψη με δύο χώρους
Με κεντρικό κλιμακοστάσιο απέναντι από την κύρια είσοδο και τους  δύο χώρους εκατέρωθεν , αποτελεί τον τύπο των περισσότερων παραδοσιακών κτηρίων που αποτυπώθηκαν στον οικισμό. Με εμφανείς επιρροές από τον κλασικισμό , χαρακτηρίζονται από την συμμετρία τους ως προς τον κεντρικό άξονα. 

Ορθογώνια κάτοψη με τέσσερις χώρους
Διαφοροποιείται από τον προηγούμενο τύπο ως προς την διάταξη τεσσάρων χώρων γύρω εκατέρωθεν του κλιμακοστασίου.

Σύνθετη κάτοψη
Τα κτίσματα που διαθέτουν συνθετότερες κατόψεις είναι αποτέλεσμα συνεχών προσθηκών στον αρχικό τους όγκο κατά τη πάροδο του χρόνου , προκειμένου να καλυφτούν ανάγκες  που επέβαλλε η διεύρυνση της οικογένειας.