Αργαλαστής

Στέγες

Στέγες

Στέγες τετράριχτες με πολλά ενδιάμεσα στοιχεία στήριξης ολοκληρώνουν τον φέροντα οργανισμό των κτηρίων.

Τα οριζόντια δοκάρια της στέγης (ελκυστήρες)  διαστρώνονται κάθετα στην πρόσοψη, όπως και τα δοκάρια του πατώματος, αλλά σε μεγαλύτερα διαστήματα που κυμαίνονται  από 1,20 έως 1,50μ.Πάνω στο μεσαίο δοκάρι πατάει ο ‘’μπαμπάς΄΄ , ο κύριος ορθοστάτης της στέγης .Το ύψος του ορθοστάτη  (‘’μπαμπά ‘’) είναι τέτοιο ώστε να δίνει μια έντονη κλίση στην στέγη ,γύρω στο 40% . Όταν το κτήριο είναι μακρόστενο και δεν δύναται να διαμορφωθεί μία μόνο κορυφή , τοποθετούνται περισσότεροι κατακόρυφοι στύλοι, ‘’μπαμπάδες’’ που μειώνουν τις κάμψεις των ζευκτών και στηρίζουν τον κορφιά. 

Το σύστημα συμπληρώνεται με τους αμείβοντες ,’’τσιμπίδια’’ , που εδράζονται κεκλιμένοι, στις ευθείες που ορίζουν το πάνω άκρο του ορθοστάτη και τα άκρα των ελκυστήρων.

Ενισχυτικά τοποθετούνται οι αντηρίδες , που ξεκινούν από την βάση του ορθοστάτη και αντιστηρίζουν λοξά τους αμείβοντες , με σκοπό την μεταφορά των φορτίων τους στους ελκυστήρες ή ‘’περαστές’’ . Το σύστημα αυτό, που ονομάζεται ψαλίδι,  καρφώνεται επάνω στους στρωτήρες (ξύλινα στοιχεία που τοποθετούνται σε εσοχή στο ανώτερο τμήμα της τοιχοποιίας).

Στις γωνίες οι στέγη ενισχύεται μέσω διαγώνιου ξύλου με την τοιχοποιία (‘’μασχάλη’’ ή μασχαλίτης).