Αργαλαστής

Πληθυσμιακά Στοιχεία, Οικονομικές και Παραγωγικές Δραστηριότητες

Σήμερα η Δημοτική ενότητα Αργαλαστής  αποτελείται από τρείς τοπικές κοινότητες την Αργαλαστή, το Μετόχι και την Ξινόβρυση.

  Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ο πληθυσμός της Δημοτικής ενότητας Αργαλαστής ανέρχεται σε 2.411 άτομα έναντι των  2.153 κατοίκων το 2001 και  των 2.415 το 1991.

Η περιοχή χαρακτηρίζεται ορεινή μειονεκτική με μεσοσταθμικό υψόμετρο 250 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας (196 μέτρα η κεντρική πλατεία).  Η έκταση της είναι 74.820 στρέμματα από τα οποία τα 36.380 στρέμματα είναι καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Ο ενεργός πληθυσμός ασχολείται κυρίως με τον πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία) σε ποσοστό 52%, τον δευτερογενή τομέα 16% (μεταποίηση) και με τον τριτογενή τομέα  το 32% (υπηρεσίες). 

Προς τον Παγασητικό κόλπο η Δημοτική ενότητα Αργαλαστής περιλαμβάνει πέντε παραθαλάσσιους γραφικούς οικισμούς: το Λεφόκαστρο (Βυζαντινός οικισμός), τον Κάλαμο, την Μεγάλη και Μικρή Πάο (ισλαμική λέξη που σημαίνει καταπράσινος τόπος) και το Χόρτο.  Προς το Αιγαίο Πέλαγος την παραλία Ποτιστικά, την Μελανή, Πάτσι καθώς και η παραλία του Αγ.Κωνσταντίνου.