Λαγκάδια (Τμήμα Β)

Μεταγενέστερες Επεμβάσεις

ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΔΟΜΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Οι επεμβάσεις που έχουν γίνει για την προστασία των κτηρίων από τη φθορά αφορούν κατά κύριο λόγο την ανακατασκευή των στεγών και την αντικατάσταση των ξύλινων οριζόντιων στοιχείων από μπετονένια ή μεταλλικά (εξώστες, πατώματα, ξυλοδεσιές που αντικαθίστανται με μπετονένια σενάζ).

ΣΤΕΓΕΣ

Στα Λαγκάδια η πλειοψηφία των στεγών έχουν αντικατασταθεί,  είτε προσπαθώντας να διατηρηθεί η παραδοσιακή κατασκευή, είτε χρησιμοποιώντας πλάκα από σκυρόδεμα στην οποία η στέγη προστίθεται. Τα χειροποίητα παραδοσιακά  κεραμίδια δίνουν τη θέση τους σε διαφορετικούς τύπους (ρωμαϊκά, γαλλικά, βυζαντινά).

ΠΑΤΩΜΑΤΑ

Τα ενδιάμεσα πατώματα έχουν αντικατασταθεί από πλάκες μπετόν ή από νέες ξύλινες κατασκευές. Σε ορισμένες ανακαινίσεις έχει γίνει πλήρης αποκατάσταση του παλαιού τύπου που χρησιμοποιείται στον οικισμό.

ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΕΣ

Οι τοιχοποιίες αποτελούν το δομικό στοιχείο που έχει δεχτεί τις πιο εκτεταμένες επεμβάσεις δομικού ή μορφολογικού χαρακτήρα. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε επεμβάσεις που αφορούν ενίσχυση της τοιχοποιίας με σκελετό από οπλισμένο σκυρόδεμα, συμπλήρωση τμημάτων που είχαν καταρρεύσει με χρήση πέτρας, καθώς και ενίσχυση της αντοχής του κτηρίου σε εφελκυσμό μέσω ελκυστήρων (ελκυστήρες συναντάμε και στις παραδοσιακές κατασκευές με το όνομα «χελιδόνες»). Επίσης στο ανώτερο σημείο, στη σύζευξη με τη στέγη, η ξυλοδεσιά αντικαθίσταται από μπετονένιο σενάζ. Στην δεύτερη περίπτωση παρατηρούμε επεμβάσεις με σοβά, συνήθως λόγω σαθρής τοιχοποιίας και διάφορους τύπους αρμολόγησης που ποικίλουν ανάλογα με την ποσότητα και τον τρόπο επεξεργασίας του κονιάματος.

ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ

Όσον αφορά τη δομική κατασκευή του ανοίγματος παρατηρούμε ενίσχυσή της με μπετονένια ή μεταλλικά πρέκια. Επίσης συχνά συναντάμε διαπλάτυνση ή διάνοιξη νέου ανοίγματος για τις λειτουργικές απαιτήσεις του χώρου ή αντίθετα και κάλυψη ανοιγμάτων όταν παύουν να έχουν λειτουργική αξία (σε παλαιά καταστήματα που αλλάζουν χρήση). Διαφοροποιήσεις συναντάμε και στην μορφολογία των κουφωμάτων, τα οποία  αντικαθίστανται από σύγχρονα υλικά (όπως αλουμίνιο, μέταλλο), και αποκτούν διαφορετικές αποχρώσεις από αυτές του ξύλου.

ΕΞΩΣΤΕΣ

Οι ξύλινοι εξώστες έχουν αντικατασταθεί πλήρως από νέους με οπλισμένο σκυρόδεμα ή μέταλλο. Ελάχιστοι έχουν ανακατασκευαστεί διατηρώντας τον παραδοσιακό τύπο, στον οποίο αρκετές φορές βλέπουμε την αλλοίωση του κατασκευαστικού συστήματος στην πάροδο των χρόνων. Επίσης η προσθήκη στεγάστρου αποτελεί στοιχείο νεοτερισμού που δεν συναντάμε στους παραδοσιακούς εξώστες της περιοχής.

ΘΟΛΟΔΟΜΙΑ

Η θολοδομία στα Λαγκάδια δέχεται ελάχιστες επεμβάσεις όπως η αρμολόγηση των λιθοσωμάτων και η παραλαβή των πλευρικών ωθήσεων των θόλων μέσω ελκυστήρων.

 

ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Τα κτήρια στα Λαγκάδια επιδέχονται τις επεμβάσεις των κατοίκων με νέες προσθήκες όγκων για την καλύτερη ικανοποίηση των καθημερινών αναγκών. Συνήθως χωροθετούνται δευτερεύουσες λειτουργίες όπως λουτρά και αποθήκες. Χρησιμοποιούνται κυρίως σύγχρονα υλικά (σκυρόδεμα, μέταλλο, οπτοπλινθοδομή).

Μεταλλικό "πρέκι" για να αποφευχθεί η κατάρρευση
Μεταλλικό "πρέκι" για να αποφευχθεί η κατάρρευση
Εξώστης από σκυρόδεμα
Εξώστης από σκυρόδεμα
Χαρακτηριστικό δείγμα επεμβάσεων
Χαρακτηριστικό δείγμα επεμβάσεων