Λαγκάδια (Τμήμα Β)

Γενική Παθολογία Κτισμάτων

Το επικρατέστερο δομικό σύστημα των Λαγκαδίων χαρακτηρίζεται από λίθινη φέρουσα τοιχοποιία, θόλο στο κατώτερο επίπεδο, ξύλινη στέγη και ξύλινα  πατώματα.

Η παθολογία των κτηρίων στα Λαγκάδια είναι πιο αισθητή στα εγκαταλελειμμένα, τα οποία δεν έχουν δεχτεί παρεμβάσεις. Μεγαλύτερες φθορές παρατηρούνται στα οριζόντια φέροντα στοιχεία. Λόγω του ορεινού κλίματος και της υψηλής υγρασίας, οι ξύλινες κατασκευές που είναι εκτεθειμένες στις καιρικές συνθήκες διαβρώθηκαν με τον καιρό και καταστράφηκαν, ενώ οι πέτρινες τοιχοποιίες, λόγω μεγαλύτερης ανθεκτικότητας του υλικού διατηρούνται σε καλύτερη κατάσταση.

ΣΤΕΓΕΣ

Η βροχή, ο αέρας και οι μεταβολές τις θερμοκρασίας, διαβρώνουν και πολλές φορές δημιουργούν ρηγματώσεις στα χειροποίητα κεραμίδια των στεγών.  Συνεπώς, η υγρασία εισχωρεί και καταστρέφει τον  ξύλινο φορέα της στέγης. Επίσης το ίδιο βάρος καθώς και πρόσθετα φορτία (χιόνι, βροχόπτωση, άνεμος) , ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες, επιβαρύνουν τα φέροντα στοιχεία οδηγώντας  στην σταδιακή φθορά και, στη συνέχεια, κατάρρευσή τους.

ΠΑΤΩΜΑΤΑ

Η απουσία προστασίας από τα καιρικά φαινόμενα εντείνει την φθορά των εσωτερικών πατωμάτων, τα οποία με την πάροδο του χρόνου καταρρέουν. Οι εσωτερικοί τοίχοι όντας κατασκευασμένοι από ευτελή υλικά (τσατμάδες, μπαγδατότοιχοι, ξύλινα πετάσματα) διαβρώνονται ταχύτερα από τις φέρουσες τοιχοποιίες.

ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΕΣ

Επιπλέον, η διείσδυση της υγρασίας στις τοιχοποιίες είχε σαν αποτέλεσμα την διάβρωση των ξυλοδεσιών που "έδεναν" τα κτήρια. Κατά συνέπεια, οι δύο στρώσεις του τοίχου (εσωτερική και εξωτερική) αποκολλούνται και τμήματά τους καταρρέουν. Αντιθέτως, η ισχυρή σύνδεση των ακρογωνιαίων λίθων με "σταυρωτό" χτίσιμο από αγκωνάρια συνέβαλε  στο να παραμείνουν αναλλοίωτες οι γωνίες των κτηρίων.

ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ

Αν και κατά την πλειοψηφία των περιπτώσεων, η σωστή κατασκευαστική διαμόρφωση του ανοίγματος αρκεί για να φέρει τα δυναμικά φορτία, πολλές φορές η αστοχία σε κάποιο σημείο (συνήθως το κλειδί του τόξου) αρκεί για να οδηγήσει στην κατάρρευση του ίδιου του ανοίγματος και του τμήματος της τοιχοποιίας που φέρει.

ΕΞΩΣΤΕΣ

Οι εξώστες παρέμεναν εκτεθειμένοι στα φυσικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα τη σταδιακή διάβρωση του ξύλινου φορέα τους. Συνεπώς αποτελούν στοιχείο του κτηρίου, το οποίο μαζί με την στέγη, είναι άμεσα προσβαλλόμενο  και σπάνια το συναντάμε αναλλοίωτο στον οικισμό.

ΘΟΛΟΔΟΜΙΑ

Η θολοδομία στα Λαγκάδια παραμένει σχεδόν αμετάβλητη λόγου της εξαιρετικής συναρμογής των λίθων καθώς και της προστατευμένης θέσης των θόλων στο κατώτερο μέρος του κτίσματος (κατώι).

 

Αποκόλληση κλείδας
Αποκόλληση κλείδας
Διάβρωση σε ξύλινο κούφωμα
Διάβρωση σε ξύλινο κούφωμα
Κατάρρευση στέγης
Κατάρρευση στέγης
Ρωγμή από το υπερκείμενο βάρος
Ρωγμή από το υπερκείμενο βάρος