Ακαμάτρα (Τμήμα Β)

κτίριο 47

Θέση κτιρίου 47Νοτιοανατολική και Βορειοδυτική όψηΣχέδια κτιρίου 47

Το κτίριο βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του οικισμού, στα οριακά άκρα του, αρκετά μακριά από τον κεντρικό δρόμο. Είναι χτισμένο σε ύψωμα που βρίσκεται δίπλα από χωματόδρομο με διαφορά ύψους από τον δρόμο περίπου 2,45m. Μεταξύ υψώματος και δρόμου υπάρχουν πέτρινα σκαλοπάτια που είναι και ο μόνος ασφαλής τρόπος πρόσβασης στο κτίριο λόγω της απότομης κλίσης του υψώματος πάνω στο οποίο έχει χτιστεί.

Σε απόσταση περίπου 2,8m από το κτίσμα υπάρχει ένας μικρός πέτρινος τοίχος πάχους 50cm περίπου και ύψος γύρω στα 0,5m

Το κτίριο αποτελείται από δύο επίπεδα και έχει συνολικό ύψος 5,55m (με μια πιθανή απόκλιση 10-12cm διότι το έδαφος είναι ελαφρώς ανώμαλο). Καλύπτεται από επίπεδο δώμα που προστέθηκε μεταγενέστερα όπως μας είπε ο ιδιοκτήτης ενώ η πρωταρχική στέγη ήταν δίρριχτη με πάχος περίπου 20cm.

Το ισόγειο έχει ορθογώνιο σχήμα επιφάνειας 36,75m2 (Πλευρές διαστάσεων 7,15m και 5,14m και διαγώνιο 7,2m) με ελεύθερο ύψος 2.67m και περιλαμβάνει έναν ενιαίο χώρο που πλέον λειτουργεί ως αποθήκη. Παρατηρήθηκε ότι υπάρχουν ξύλινα ακατέργαστα κλαδιά (διαμέτρου γύρω στα 20cm) που προεξέχουν στο εσωτερικό του κτιρίου, από τους εξωτερικούς χώρους κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι υπήρχε προγενέστερο χαμηλό ταβάνι που στηριζόταν πάνω σε αυτά. Η είσοδος στο ισόγειο γίνεται από την βορειοδυτική πλευρά του κτιρίου με τρία εξωτερικά σκαλιά φτιαγμένα από πέτρινες πλάκες (ρίχτι≈12cm και πάτημα≈30cm)

Ο πρώτος όροφος έχει ίδιο εμβαδόν και διαστάσεις πλευρών με το ισόγειο, ελεύθερο ύψος 2,82m και ξύλινο πάτωμα που στηρίζεται σε ξύλινα δοκάρια διαμέτρου 36cm τα οποία έχουν απόσταση μεταξύ τους περίπου 35-40cm. Επίσης, η πλάκα του δώματος στηρίζεται και από ορθογώνιο δοκάρι τοποθετημένο στο κέντρο της οροφής του πρώτου επιπέδου, παράλληλα με την μικρή πλευρά του κτιρίου, πλάτους 30cm και ύψους 40cm. Η είσοδος στον πρώτο όροφο γίνεται μέσω εξωτερική θύρα και μιας μεταλλικής πλάκας που λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ της θύρας και του υψώματος σε εκείνο το σημείο.

Σχετικά με το σύστημα κατασκευής του κτιρίου, ο φέρων οργανισμός του αποτελείται από το σύνολο των λίθινων περιμετρικών τοίχων που έχουν πάχος 60cm κατά προσέγγιση (58-61cm).

Τα κουφώματα του κτιρίου (θύρες και παράθυρα) είναι ξύλινα και πάνω από κάθε άνοιγμα υπάρχουν δοκάρια αντιστήριξης πάχους περίπου 15cm τα οποία αρχικά ήταν ξύλινα αλλά με την ανακαίνιση αντικαταστάθηκαν σε σκυρόδεμα. Οι λίθινοι τοίχοι είναι άνευ επιχρίσματος, εξωτερικά και εσωτερικά και χρωματισμοί υπάρχουν μόνο στα κουφώματα των ανοιγμάτων και τα ξύλινα πατζούρια των παραθύρων.