Ακαμάτρα (Τμήμα Β)

κτίριο 12

Θέση κτιρίου 12Δυτική όψη κτιρίου 12Σκίτσο κτιρίου 12Σκίτσο κτιρίου 12Σχέδια κτιρίου 12

Το κτίριο 12 βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του οικισμού. Σύμφωνα με τοπικές πληροφορίες κατασκευάστηκε περί το 1840.

Το κτίριο αυτό αποτελείται από τέσσερα κομμάτια. Το α’ κομμάτι, στο βορειότερο κομμάτι του οικοπέδου, αποτελείται από δύο επίπεδα, έχει συνολικό ύψος 3,46m, και καλύπτεται από μονόριχτη στέγη, που έχει ύψος περίπου 1m. Το χαμηλότερο επίπεδο είναι ισόγειο, έχει τετράπλευρο σχήμα με επιφάνεια 27,24m2. Δεν μπορούσαμε να υπολογίσουμε το ελεύθερο ύψος καθώς δεν υπήρχε τρόπος να εισέλθουμε στο κτίριο. Το β’ κομμάτι αποτελείται από ένα επίπεδο, έχει συνολικό ύψος 2,38m, και καλύπτεται επίσης από μονόριχτη στέγη που έχει ύψος περίπου 1m. Έχει τετράπλευρο σχήμα με επιφάνεια 14,30m2. Σύμφωνα με πληροφορίες που μας έδωσε ο ιδιοκτήτης, το ισόγειο στο α’ κομμάτι χρησίμευε σαν στάβλος, ενώ ο όροφος και το β’ κομμάτι ήταν αποθήκες και για τις τροφές των ζώων.

Το γ’ κομμάτι αποτελείται από ένα επίπεδο. Είναι ερείπιο επομένως δεν μπορούσαμε να μετρήσουμε το ύψος του. Σημάδια στον τοίχο φανερώνουν ότι η στέγη του ήταν μονόριχτη. Έχει τετράπλευρο σχήμα με επιφάνεια 26m2. Ο χώρος αυτός ήταν η κουζίνα του σπιτιού. Τέλος, το δ’ κομμάτι, στο νοτιότερο κομμάτι του οικοπέδου, αποτελείται από δύο επίπεδα, έχει συνολικό ύψος 4,14m, και καλύπτεται από δίρριχτη στέγη ύψους 1m. Το ισόγειο έχει τετράπλευρο σχήμα με επιφάνεια 28,75m2, ελεύθερο ύψος 1,90m και η αρχική του χρήση ήταν κελάρι, ενώ σήμερα χρησιμοποιείται σαν αποθήκη. Η πρόσβαση στον όροφο ήταν περιορισμένη, για αυτό δεν έχουμε περισσότερα στοιχεία.

Ο φέρων οργανισμός αποτελείται από το σύνολο των λίθινων περιμετρικών τοίχων του, που έχουν πάχος 0,60m. Δεν υπάρχουν τοίχοι στο εσωτερικό.

Τα κουφώματα του κτιρίου (θύρες και παράθυρα) είναι ξύλινα, όπου υπάρχουν. Στο α’ και β’ κομμάτι ήταν σφραγισμένα με  πέτρες. Το  πάτωμα του ορόφου είναι επίσης ξύλινο και στηρίζεται σε δοκούς  0,08 x 0,15 m. Επιχρίσματα φαίνεται ότι αρχικά έφεραν οι λίθινοι τοίχοι τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, αν και σήμερα καλύπτεται μόνο το δ’ κομμάτι. Χρωματισμοί υπάρχουν στα κουφώματα του κτιρίου με ελαιοχρώματα.

Όσο αφορά την κατάσταση της κατασκευής του κτιρίου, αναφέρεται ότι το κτίριο έχει υποστεί φθορές από την πολυετή χρήση του, και σήμερα δεν χρησιμοποιείται.