Ακαμάτρα (Τμήμα Β)

κτίριο 15

Θέση κτιρίου 15Βορειοδυτική όψη κτιρίου 15 από δρόμοσχέδια κτιρίου 15

Το κτίριο βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του οικισμού. Σύμφωνα με τοπικές πληροφορίες κατασκευάστηκε περί τον 19ο αιώνα από τον Πυρούδη Κωνσταντίνο.

Αποτελείται από δύο επίπεδα, έχει συνολικό ύψος 3,45m, και καλύπτεται από μονόρριχτη στέγη που έχει ύψος 1m. Το χαμηλότερο επίπεδο είναι ισόγειο. Έχει τετράπλευρο σχήμα με επιφάνεια 22,62m2, ελεύθερο ύψος 2,12m και χρησιμοποιείται ως αποθήκη. Ο όροφος είναι πανομοιότυπος με το ισόγειο, με ελεύθερο ύψος 2,36m, και σήμερα δεν χρησιμοποιείται λόγω της κακής  κατάστασης του δαπέδου.

Ο φέρων οργανισμός αποτελείται από το σύνολο των λίθινων περιμετρικών τοίχων του, που έχουν πάχος 0,70m. Δεν υπάρχουν τοίχοι στο εσωτερικό.

Τα κουφώματα του κτιρίου (θύρες και παράθυρα) είναι ξύλινα, όπως και το  πάτωμα του ορόφου το οποίο στηρίζεται σε δοκούς διαμέτρου περίπου 0,15m. Επιχρίσματα φέρουν οι λίθινοι τοίχοι μόνο στο εξωτερικό, ενώ σε όλη την επιφάνεια του εσωτερικού είναι ανεπίχριστοι. Χρωματισμοί υπάρχουν στα κουφώματα του κτιρίου με ελαιοχρώματα και στην επιφάνεια των εξωτερικών τοίχων με υδροχρώματα.

Σχετικά με την κατάσταση της κατασκευής του κτιρίου, αναφέρεται ότι το κτίριο έχει υποστεί φθορές από την πολυετή χρήση του, όμως έχουν γίνει κάποιες επισκευές και αντικαταστάθηκε η στέγη.