Ακαμάτρα (Τμήμα Β)

κτίριο 35

Θέση κτιρίου 35.Βόρεια όψη κτιρίου.Δυτική όψη κτιρίου.Σχέδια κτιρίου 35.

Το κτίριο 35 βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του οικισμού.  Σύμφωνα με τοπικές πληροφορίες κατασκευάστηκε περί τον 19 αιώνα και αποτελείται από δύο επίπεδα.  Έχει συνολικό ύψος 5,42m και καλύπτεται από δίρριχτη στέγη με ύψος 1,13m και μονόρριχτη στέγη με ύψος 1,52m, με ξύλινο σκελετό.  Το χαμηλότερο επίπεδο (0,30m από το έδαφος) με ορθογώνιο περίγραμμα περιλαμβάνει χώρο κουζίνας, καθιστικού, αποθήκευσης και στάβλο. Το ελεύθερο ύψος του ισογείου είναι 2,83m. Στο δεύτερο επίπεδο υπάρχει αυτόνομη είσοδος, από την πίσω όψη και δεν συνδέονται εσωτερικά τα επίπεδα μεταξύ τους. Το ελεύθερο ύψος του δεύτερου επιπέδου είναι 2,37m. Ωστόσο  η πρόσβαση  σε αυτό ήταν αδύνατη κατά την διαδικασία καταγραφής. Έτσι δεν υπάρχουν εξακριβωμένα στοιχεία για τους εσωτερικούς χώρους.  Στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχει εξωτερική τουαλέτα στη δυτική πλευρά του κτιρίου, δυο κτιστοί λίθινοι φούρνοι, ο ένας στη βόρεια πλευρά , στο επίπεδο του ισογείου, και ο άλλος στην νότια πλευρά, καθώς και διάφορες εσοχές ανάμεσα στον λόφο οι οποίες χρησιμοποιούνταν ως αποθηκευτικοί χώροι.

Ο φέρων οργανισμός του κτιρίου αποτελείται από ένα σύνολο λίθινων περιμετρικών και εσωτερικών τοίχων πάχους 0,60m, καθώς και από ξύλινους δοκούς πάχους 0,15m οι οποίοι στηρίζουν τα πατώματα του κτιρίου. Οι εξωτερικοί τοίχοι της βόρειας και νότιας όψης καθώς και ένα μέρος της ανατολικής φέρουν επιχρίσματα. Ακόμα τα κουφώματα του κτιρίου είναι ξύλινα και βαμμένα με ελαιοχρώματα.

Όσον αφορά την κατάσταση του, το κτίριο έχει υποστεί φθορές από την πολυετή χρήση του και την πλήρη εγκατάλειψη του κατά τα τελευταία 25 χρόνια.  Οι φθορές αυτές εντοπίζονται στη στέγη, στα κουφώματα και στα πατώματα. Οι λίθινες τοιχοποιίες, ωστόσο βρίσκονται σε ικανοποιητική κατάσταση.