Μερικοί λένε (κακεντρεχώς) ότι το χωριό πήρε το όνομά του από την παροιμιώδη εργατικότητα των κατοίκων του και μάλιστα ότι τους το κόλλησαν οι λοιποί Μεσαρίτες (σκωπτικά, δηλαδή τους έλεγαν "ακαμάτες"). Μάλιστα ο Χρήστος Μακκάς, δικηγόρος από την Ακαμάτρα, είχε διατυπώσει την άποψη ότι το όνομα βγαίνει από το "ακάματος" (δηλαδή ακούραστος) και όχι από το ακαμάτης, καθώς οι κάτοικοι δούλευαν συνεχώς. Η πλατεία που είναι σήμερα, δίπλα στη δρυ που επί τουρκοκρατίας γίνονταν οι εκτελέσεις (δι' απαγχονισμού) στη βραχύβια περίοδο που η έδρα του Τούρκου διοικητή ήταν στο χωριό. Η πλατεία λεγόταν (και λέγεται ακόμα) Ακαμάτρα, κι ύστερα όλο το χωριό ονομάστηκε έτσι.
Στη Μεσαριά βρίσκεται το περίφημο Κάστρο του Κοσκινά, το οποίο αποτελούσε οχυρό του νησιού για πολλούς αιώνες. Κυρίως έμεινε στην Ιστορία από την Ικαριακή Επανάσταση του 1912. Δίπλα από το Κάστρο βρίσκεται ένα μικρό ξωκλήσι, ο Άγιος - Γεώργιος.
Στην περιοχή της Μεσαριάς "μετανάστευσαν" κάτοικοι από όλο το νησί στα χρόνια της πειρατείας, όπου οι κάτοικοι είχαν εγκαταλείψει τα παράλια του νησιού, αλλά και τις περιοχές που ήταν ορατές από τη θάλασσα, προκειμένου να σωθούν από τον εχθρό, φτιάχνοντας αυτοσχέδια σπίτια ή ζώντας σε καμάρες και κυκλοφορώντας, κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας για να είναι αόρατοι από τη θάλασσα.
Η Ακαμάτρα (Τοπική Κοινότητα Δάφνης - Δημοτική Ενότητα ΕΥΔΗΛΟΥ), ανήκει στο δήμο ΙΚΑΡΙΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΙΚΑΡΙΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.
Ξακουστό, είναι το παραδοσιακό πανηγύρι που γίνεται κάθε Δεκαπενταύγουστο στο χωριό και μαζεύει πάρα πολύ κόσμο από όλο το νησί.
Λειτουργεί και μια λαογραφική έκθεση, όπου επισκέπτης έρχεται σε επαφή με στοιχεία από την καθημερινότητα των παλιών κατοίκων του χωριού. Στην ιστορική πλακόστρωτη πλατεία του χωριού βρίσκεται και η περίφημη βελανιδιά ηλικίας 500 ετών, όπου στο παρελθόν έγιναν πολλές εκτελέσεις ντόπιων κατοίκων.