Ακαμάτρα (Τμήμα Β)

Συμπεράσματα

Η Ακαμάτρα βρίσκεται στο μέσον του νησιού, όπως υποδηλώνει και η αρχική του ονομασία Μεσσαριά. Ο οικισμός της Ακαμάτρας διαμορφώθηκε αρχικά με βάση τις οικογένειες, και τα σπίτια ήταν διάσκορπα, ακλουθώντας τον χαρακτήρα της απόκρυψης όπου υπήρχε στο νησί. Κέντρο του οικισμού αποτελούσε η πλατεία όπου με βάση αυτή συνέχισε να αναπτύσσεται ο οικισμός μέχρι και σήμερα.

Η αρχιτεκτονική της Ικαρίας παρουσιάζει μια ιδιαιτερότητα και μοναδικότητα σε όλο το Αιγαίο.

Τα κτίρια ήταν κυρίως μονόχωρα, ορθογώνια με μονόρριχτες ή δίρριχτες στέγες από πλάκες, τοιχοποιίες από λίθους και ξύλινα κουφώματα. Ήταν κυρίως υλικά που έβρισκαν στον περίγυρο τους. Ωστόσο σήμερα συναντάμε και σύγχρονα κτίρια από σκυρόδεμα και στέγες με κεραμίδια ή δώμα.

Διασχίζοντας κανείς τα στενά του χωριού, διαπιστώνει ότι οι δημόσιοι χώροι – κτίρια είναι λιγοστα αφού ο ιδιωτικός χώρος αποτελούσε ίσως τον πιο βασικό παράγοντα του Ικαριώτικου πολιτισμού. Ωστόσο οι αυλές πολλές φορές είχαν ιδιωτικό – δημόσιο χαρακτήρα καθώς λειτουργούσαν ως περάσματα – μονοπάτια του χωριού.

Από το 2003 ανακηρύχτηκε παραδοσιακός ο οικισμός της Ακαμάτρας, λόγω του ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού χαρακτήρα που έχουν τα κτίσματά του, που αντιπροσωπεύουν την παραδοσιακή φυσιογνωμία του νησιού. Αποτελεί αρχιτεκτονικό κόσμημα για την Ικαρία και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία και το τοπίο της.