Ακαμάτρα (Τμήμα Β)

κτίριο 6

Θέση κτιρίου 6Δυτική όψη κτιρίου 6Σκίτσο κτιρίου 6Σκίτσο κτιρίου 6Σχέδια κτιρίου 6

Το κτίριο 6 βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του οικισμού. Σύμφωνα με τοπικές πληροφορίες κατασκευάστηκε περί τον 19ο αιώνα.

Αποτελείται από δύο επίπεδα, έχει συνολικό ύψος 3,11m. Το βόρειο κομμάτι καλύπτεται από δίρριχτη στέγη ύψους 0,55m, το νότιο κομμάτι από μονόριχτη στέγη ύψους 0,58m, και το ανατολικό κομμάτι από επίπεδο δώμα. Το χαμηλότερο επίπεδο είναι ισόγειο με επιφάνεια 61,55m2. Το ελεύθερο ύψος διαφέρει σε κάθε κομμάτι (βόρειο – 1,90m, νότιο 2,60m, ανατολικό – 3,00m). Μόνο το ανατολικό τμήμα χρησιμοποιείται ως αποθήκη. Ο όροφος έχει τετράπλευρο σχήμα με επιφάνεια 18,90m2, με ελεύθερο ύψος 1,47m, και σήμερα δεν χρησιμοποιείται λόγω της κακής  κατάστασης του δαπέδου.

Ο φέρων οργανισμός αποτελείται από το σύνολο των λίθινων περιμετρικών τοίχων του, που έχουν πάχος 0,60m. Δεν υπάρχουν τοίχοι στο εσωτερικό.

Τα κουφώματα του κτιρίου (θύρες και παράθυρα) είναι ξύλινα, όπως και το  πάτωμα του ορόφου που στηρίζεται σε δοκούς διαμέτρου περίπου 0,16m. Επιχρίσματα φέρουν οι λίθινοι τοίχοι μόνο στο εσωτερικό, ενώ σε όλη την επιφάνεια του εξωτερικού είναι ανεπίχριστοι. Το ανατολικό κομμάτι είναι επιχρισμένο μέσα και έξω. Χρωματισμοί υπάρχουν στα κουφώματα του κτιρίου με ελαιοχρώματα και στην επιφάνεια των εξωτερικών τοίχων με υδροχρώματα.

Σχετικά με την κατάσταση της κατασκευής του κτιρίου, αναφέρεται ότι το κτίριο έχει υποστεί φθορές από την πολυετή χρήση του, όμως έχουν γίνει κάποιες επισκευές. Στο ανατολικό τμήμα έχει αντικατασταθεί η στέγη με επίπεδο δώμα και μέρος της τοιχοποιίας με πλινθοδομή.