Ακαμάτρα (Τμήμα Β)

κτίριο 39

Θέση κτιρίου 39Νοτιοανατολική και βορειοδυτική όψηΣχέδια κτιρίου 39

Το κτίριο 39 βρίσκεται στο ανατολικό μέρος του οικισμού.

Έχει ένα όροφο και το κτίσμα είναι χωρισμένο σε δύο χώρους με διαφορετικά ύψη ο καθένας, ο ένας ύψους 3,47m και ο άλλος ύψους 2,8m. Και οι δύο καλύπτονται από δίρριχτες στέγες που έχουν καθαρό ύψος 4m και 3,35m αντίστοιχα.

Συνολικά το κτίριο έχει ορθογώνιο σχήμα με επιφάνεια 39,60m2 (Πλευρές μήκους 8,9m και 4,45m) και τώρα λειτουργεί ως αποθήκη,

Ο μεγαλύτερος από τους δύο χώρους του κτιρίου (και αυτός με το μεγαλύτερο ύψος), επιφάνειας 27,59m2 (Στην μέτρηση των τετραγωνικών μέτρων εμπεριέχετε ο κοινός τοίχος των δυο χώρων) έχει είσοδο από την βορειοδυτική πλευρά του κτιρίου, η όποια βρίσκεται 35 εκατοστά πάνω από το επίπεδο του εδάφους. Μπροστά την είσοδο υπάρχει πέτρινη πλάκα πάχους 25 εκατοστών και πλάτους 47 εκατοστών που λειτούργει ως σκαλί. Η στέγη του χώρου στηρίζεται από ένα κεντρικό δοκάρι (ξύλινο κορμό) διαμέτρου περίπου 30 εκατοστών τοποθετημένο παράλληλα με την μεγάλη πλευρά του κτιρίου, καθώς και από κάθετα σε αυτό δοκάρια, κάτω από τις επικλινές πλευρές της στέγης (και αυτά ξύλινοι κορμοί) διαμέτρου 25 εκατοστών.

Ο δεύτερος χώρος επιφάνειας 14,68m2 (όπως και στον πρώτο χώρο, στην μέτρηση εμπεριέχετε ο κοινός τοίχος των δύο χώρων) έχει και αυτός είσοδο από την βορειοδυτική πλευρά του κτιρίου. Και σε αυτόν η στέγη στηρίζεται ομοίως με τον άλλο χώρο, με ένα ξύλινο κορμό διαμέτρου 20 εκατοστών ο οποίος λειτουργεί ως κεντρικό δοκάρι. Κάθετα σε αυτόν αναπτύσσονται μικρότεροι ξύλινοι κορμοί και λειτουργούν αντίστοιχα ως πλαϊνά δοκάρια, διαμέτρου 25 εκατοστών.

Σχετικά με το σύστημα κατασκευής του κτιρίου, αναφέρεται ότι, ο φέρων οργανισμός του κτιρίου αποτελείται από το σύνολο των λίθινων περιμετρικών (και ενός που χωρίζει τους δύο ανισοϋψείς χώρους) τοίχων του που έχουν πάχος 0,60m και είναι εσωτερικά και εξωτερικά ανεπίχριστοι. Ακόμα τα κουφώματα του κτιρίου (θύρες και παράθυρα) είναι ξύλινα.

Σχετικά με την κατάσταση του κτιρίου, αν και ο χώρος πλέον χρησιμοποιείται ως αποθήκη και δεν λαμβάνει κάποια ιδιαίτερη φροντίδα, φθορές εντοπίζονται μόνο στα κουφώματα των ανοιγμάτων, ενώ η λίθινη τοιχοποιία του είναι σε ικανοποιητική κατάσταση.