Παλαιοχώρι

Εξώστες

Οι εξώστες μπορούν να διακριθούν σε τρεις τύπους με βάση τον τρόπο στήριξης τους. Η κατασκευή μπορεί να είναι ξύλινη, μεταλλική ή εξ ‘ολοκλήρου από σκυρόδεμα.
Οι ξύλινοι εξώστες (που πιθανόν αποτελούν παραδείγματα του παλαιότερου τρόπου κατασκευής) στηρίζονται σε ξύλινα δοκάρια, τα οποία πακτώνονται βαθιά στους πέτρινους τοίχους. Τοποθετούνται επιπλέον διαγώνια ξύλινα στοιχεία μικρότερης διατομής που ακουμπούν στον τοίχο και στην άκρη του δοκαριού σε πρόβολο, ώστε να επιτευχθεί η ακαμψία της κατασκευής. Πάνω από τις ξύλινες δοκούς τοποθετούνται κάθετα σε αυτές ξύλινες σανίδες για τη διαμόρφωση του πατώματος του εξώστη. Οι εξώστες αυτοί τις περισσότερες φορές στεγάζονται, ενώ τα υποστυλώματα για τη στήριξη του στεγάστρου αποτελούν ενιαία κατασκευή με το κιγκλίδωμα.
Οι εξώστες με μεταλλικά στηρίγματα είναι αρκετά διαδεδομένοι στον οικισμό. Σε αυτή την περίπτωση οι δοκοί σε πρόβολο είναι υψίκορμες μεταλλικές διατομές (διπλό ταφ). Οι δοκοί αυτές πακτώνονται στον τοίχο, όπως αντίστοιχα και οι ξύλινες διατομές. Οι διατομές αυτές φαίνεται να αντικατέστησαν τις ξύλινες διατομές, σε κάποια φάση αποκατάστασης του εκάστοτε κτηρίου, ενώ συνήθως δεν υπάρχει ανάγκη για την χρήση διαγώνιων στοιχείων ακαμψίας. Πάνω από τις μεταλλικές διατομές τοποθετείται συνήθως ξύλινο πέτσωμα. Παρόλα αυτά,  δεν εκλείπουν και οι εξώστες εξ ‘ολοκλήρου από μεταλλικά στοιχεία.
Οι εξώστες από σκυρόδεμα αποτελούν ένα αξιόλογο στοιχείο στον οικισμό. Η μορφή των εξωστών αυτών είναι αρκετά νεοκλασικίζουσα. Στηρίζονται κυρίως σε περίτεχνα φουρούσια με σχήματα τα οποία μπορεί να είναι ορθοκανονικά ή ακόμα και καμπυλόγραμμα. Το κιγκλίδωμα μπορεί να είναι μεταλλικό ή να αποτελείται και αυτό από σκυρόδεμα. Στην περίπτωση αυτή η μορφή του παραπέμπει σε σειρά από μπαλούστρα, ενώ στη γωνία τοποθετούνται μεγαλύτερα στοιχεία τετραγωνικής διατομής. Το σκυρόδεμα είναι με εμφανή αδρανή τα οποία ποικίλουν σε χρώμα. Πολλές φορές οι χρωματικές αυτές διαφορές χρησιμεύουν για την δημιουργία διακοσμητικών σχημάτων και επιγραφών, τα οποία εντοπίζονται στο κάτω μέρος του εξώστη ώστε να είναι ορατά από τους πεζούς. Έχουν λειτουργία αντίστοιχη με αυτή των επιγραφών στα πρέκια των θυρών εισόδου, αναγράφονται δηλαδή αρχικά ονομάτων ή το έτος κατασκευής. Οι κατασκευές αυτές γίνονται κυρίως κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου.