Παλαιοχώρι

Επεμβάσεις

ΕΛΑΦΡΙΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣΒΑΡΙΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ

Το Παλαιοχώρι διατηρεί σε μεγάλο βαθμό την παραδοσιακή του αρχιτεκτονική. Στα περισσότερα κτίρια φαίνονται οι αρχικοί τύποι, οι μορφές, τα υλικά και οι τεχνικές που την χαρακτηρίζουν. Προκειμένου να συντηρηθούν έχουν γίνει κάποιες επεμβάσεις. Άλλοτε «ελαφριές», πιο αναστρέψιμες, για να αποκατασταθούν φθορές του χρόνου και ίσως με ευαισθησία στην αρχιτεκτονική δομή και εικόνα του κτιρίου. Άλλοτε «βαριές», συνήθως λιγότερο συμβατές στο παραδοσιακό ύφος (τότε αλλοιώσεις). Τα υπόλοιπα κτίρια του οικισμού είναι, είτε ερείπια, δηλαδή έχει καταρρεύσει η στέγη και χρησιμοποιούνται ή όχι ως αποθηκευτικοί χώροι, είτε νεόκτιστα, λόγω εγκατάλειψης παλαιότερων και την εγκατάσταση νέων κατοίκων.

Συγκεκριμένα:

- ως «Ελαφριά Επέμβαση» θεωρήθηκε η αποκατάσταση της στέγης, η συντήρηση των κουφωμάτων ή η αντικατάστασή τους με ξύλινα, συντηρήσεις στην τοιχοποιία (γεμίσματα, επικαλύψεις) και η υγιής αποκατάσταση. Ενώ,

- ως «Βαριά Επέμβαση» θεωρήθηκαν προσθήκες όγκων και η αντικατάσταση μελών (π.χ. κουφωμάτων, φουρουσιών και άλλων) με άλλα απο νεώτερα υλικά, η επέμβαση στην τυπολογία, αλλαγές στους εσωτερικούς χώρους και η αποκατάσταση που αλλοιώνει το παραδοσιακό κτίριο.