Παλαιοχώρι

Κτηνοτροφικά-πανίδα

Παλαιότερα, τον 19ο αιώνα, το κύριο ζώο το οποίο εξέτρεφαν οι κάτοικοι ήταν τα βόδια. Αυτά ήταν τα ζώα που τους εξυπηρετούσαν στις γεωργικές εργασίες τους, στο όργωμα και την σπορά και τους προσέφεραν κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα για να τρέφονται. Αργότερα, όμως, στον 20ο αιώνα, οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού εγκατέλειψαν την εκτροφή βοδιών και στράφηκαν περισσότερο στην αξιοποίηση των γαϊδουριών και των μουλαριών, διότι τα ζώα αυτά είχαν μεγαλύτερες αντοχές και τους διευκόλυναν στην καθημερινότητά τους. Μπορούσαν να κουβαλήσουν μεγάλα και βαριά φορτία για μεγάλες αποστάσεις, καθιστούσαν τις γεωργικές εργασίες ευκολότερη υπόθεση και φυσικά φρόντιζαν την μεταφορά των ανθρώπων υπό κάθε συνθήκη. Ήταν τόσο χαρακτηριστική η παρουσία τους στο χωριό που μέχρι και νεόνυμφους μετέφεραν στην εκκλησία και τις προίκες τους από σπίτι σε σπίτι.

Άλλα ζώα που εξέτρεφαν οι Παλαιοχωρίτες ήταν οι κατσίκες, εφόσον μπορούσαν να επιβιώσουν στο κλίμα και την μορφολογία του χωριού. Τα πρόβατα, αντιθέτως, δεν ήταν προτιμητέα, γιατί απαιτούνταν πεδινές εκτάσεις για την εκτροφή τους και συνεπώς όσοι ασχολήθηκαν με τα συγκεκριμένα ζώα μετοικούσαν στα πεδινά για κάποιους μήνες του χρόνου και έπειτα επέστρεφαν στο χωριό.

Άλλα ζώα που ήταν υπήρχαν στο χωριό ήταν οι σκύλοι, κυρίως για την φύλαξη των κατσικιών, λαγοί, αλεπούδες και κουνάβια που κυνηγούσαν οι κάτοικοι λόγω της γούνας τους, γεράκια, κοτσύφια, σπουργίτια, κοκκινολαίμηδες, που επίσης τραβούσαν το ενδιαφέρον των κυνηγών, ασβοί, νυφίτσες, σκαντζόχοιροι, αρουραίοι, φίδια, βατράχια, τσακάλια και λύκοι, ακρίδες, μυρμήγκια, τζιτζίκια, πεταλούδες, σφήκες, μύγες, αράχνες και σκορπιοί, ενώ, κάποια από τα οικόσιτα ζώα ήταν οι κότες, οι κόκορες, τα κουνέλια, τα χοιρινά, οι γάτες και οι χελώνες.

Βιβλιογραφία : ΣΥΚΩΚΗΣ, Βασίλειος, 2006, Παλαιοχώριον, το στολίδι του Πάρνωνα,1η εκδ. Αθήνα: Εκδοτικός Οίκος Ι. Μπουκαβάλα Α.Ε.