Παλαιοχώρι

Οδοιπορικό Λεωνιδίου-Παλαιοχωρίου

 

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ

Προς το Παλαιοχώρι από το Λεωνίδιο

Η κύρια πρόσβαση στο Παλαιοχώρι είναι μέσω του Λεωνιδίου, στο οποίο και υπάγεται διοικητικά, σύμφωνα με το σχέδιο ‘Καποδίστριας’. Η διαδρομή  από το Λεωνίδιο στο Παλαιοχώρι είναι παράλληλη με την κοίτη του Κακορέματος. Ξεκινά από τη θέση Λάκκος και το μικρό λιμάνι της Πλάκας, περνά κατά μήκος του ξεροπόταμου Δάφνωνα και φτάνει εν τέλει στο Παλαιοχώρι. Η διαδρομή αυτή περνά κοντά και από την Μονή της Ελώνης.

Πρόσβαση στο Παλαιοχώρι υπάρχει και από τον Κοσμά.

Ο Δάφνωνας, η Μονή Ελώνης

Πιο αναλυτικά, εάν προσπαθήσουμε να αναβιώσουμε την διαδρομή που επέλεγαν παλαιότερα όταν μετακινούνταν πεζή είτε με ζώα, όταν ξεκινούσαν από το Λεωνίδιο, θα πρέπει να ακολουθήσουμε το Μακρύ Πλάι. Το πρώτο χαρακτηριστικό σημείο της διαδρομής αυτής είναι του Ντούσκου το ρολόι, με βάση το οποίο υπολόγιζαν περίπου τι ώρα θα έφταναν στο χωριό. Το μονοπάτι αυτό πάει παράλληλα ουσιαστικά με τον Δάφνωνα με αποτέλεσμα να έχουμε αριστερά μας τον ξεροπόταμο και δεξιά μας συναντάμε κάποια στιγμή το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου Σίντζας.

Περνώντας το Μακρύ Πλάι,  βλέπουμε την Μονή της Παναγιάς Ελώνης ή Ελώνας και το γεφύρι του Δαμασχή και είτε συνεχίζουμε για τη Μονή και τον Κοσμά είτε περνάμε ένα άλλο γεφύρι που οδηγεί στο Παλαιοχώρι και στον Άγιο Βασίλη.

Η Μονή της Παναγιάς Ελώνης ιδρύθηκε το 1809 και είναι κτισμένη μέσα στο βράχο, σε μια σπηλιά. Σύμφωνα με την παράδοση η εικόνα που βρίσκεται στην εκκλησία μέσα στη μονή είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Βρισκόταν για πολλά χρόνια άγνωστη σε μια σπηλιά. Η μονή βρέθηκε στο απόγειο της ακμής της το 1800 με τη βοήθεια Σπετσιωτών και Υδραίων ενώ από το 1860 και μετά ξεκινά η παρακμή. Τα θαύματα που αποδίδονται στην εικόνα αυτή είναι πολλά και σχετίζονται με ανθρώπους παράλυτους, κωφάλαλους, φυματικούς, τυφλούς ή και δαιμονισμένους, όπως πίστευαν παλιά.

Προς το Παλαιοχώρι

Συνεχίζοντας την διαδρομή μας, αφού περάσουμε το γεφύρι για το Παλαιοχώρι αντικρίζουμε τις πλαγιές της Μαυρίλας και ύστερα περνάμε από της Γούρας το βιρό ( Η Γούρα είναι σλαβική λέξη με ελληνική κατάληξη και σημαίνει τέλμα και το βιρό είναι ποτάμι ) και τα Καταφύγια. Παλαιότερα, αντί για τα Καταφύγια, οι άνθρωποι πέρναγαν από το Κλαρί αλλά η διαδρομή αυτή έχει πια εγκαταλειφθεί. Τέλος, διασχίζουμε την περιοχή της Τούρλας και φτάνουμε στην είσοδο του Παλαιοχωρίου έχοντας το Κοιμητήριο στα δεξιά μας. Το επόμενο κτίριο που συναντάμε είναι το πολιτιστικό κέντρο του χωριού το οποίο αρχικά είχε κτιστεί με σκοπό να γίνει εκκλησία, αλλά τελικά λειτούργησε ως ειρηνοδικείο. Από το σημείο αυτό υπάρχουν τέσσερις επιλογές, αριστερά βρίσκεται η περιοχή Μπρούσκα, πάνω το αλώνι του Φωκλή, δεξιά υπάρχει η έξοδος από το Παλαιοχώρι και η τελευταία επιλογή είναι να πάμε παράλληλα με το παλαιό Κοιμητηρίο και να κατευθυνθούμε προς την πλατεία του χωριού.

Πρόσβαση στο Παλαιοχώρι υπάρχει και μέσω του Κοσμά.

 

Βιβλιογραφία : ΣΥΚΩΚΗΣ, Βασίλειος, 2006, Παλαιοχώριον, το στολίδι του Πάρνωνα,1η εκδ. Αθήνα: Εκδοτικός Οίκος Ι. Μπουκαβάλα Α.Ε.