Παλαιοχώρι

Όροφοι

Στη πλειονότητά τους τα κτίσματα του Παλαιοχωρίου είναι ισόγεια με έναν όροφο. Ωστόσο, παρατηρούμε πως στην Παλιά Πλατεία (με την βρύση λεόντων), στα δυτικά του χωριού, υπάρχουν λίγα τριώροφα (ισόγειο και δύο όροφοι), ενώ τα περισσότερα ισόγεια κτίρια συναντώνται στα ανατολικά του χωριού.

Στην παλιά πλατεία ως ιστορικός πυρήνας του χωριού συγκέντρωνε πολλές λειτουργίες και κτίσματα έτσι ώστε οι γύρω περιοχές να είναι πιο πυκνά δομημένες. Αυτό επέβαλε πολύ γρήγορα την ανάπτυξη των κτιρίων κατακόρυφα σε τρείς ορόφους. Αντίθετα μπορούμε να παρατηρήσουμε πως η δόμηση στην ανατολική πλευρά τοιυ οικισμού είναι πιο αραιή με ιδιωκτησίες που αξιοποιούν το ηπιότερο αναγλυφο της περιοχής για μικρές καλλιέργειες. Επειδή λοιπόν εκεί τα κτίρια έχουν την εδαφική έκταση να αναπτυχθούν οριζόντια συναντάμε δύο και τρία κτίσματα στο ίδιο οικόπεδο.

Είναι δύσκολο να συσχετιστεί η κατακόρυφη ανάπτυξη των κτιρίων με την ημερομηνία ανέγερσής τους. Ωστόσο, μπορούμε να παρατηρήσουμε πως τα παλαιότερα κτίρια είναι και ψηλότερα σε σχέση με τα νεότερα.