Τσεπέλοβο

Μεταλλικά στοιχεία

Μεταλλικοί ΕλκυστήρεςΤοποθέτηση ΤζινετιούΤζινέτιαΡόπτρα και Πόμολα

Κατά την κατασκευή των κτισμάτων χρησιμοποιούνται διάφορα μεταλλικά στοιχεία τα οποία έχουν κυρίως βοηθητικό ρόλο. 

Οι μεταλλικοί ελκυστήρες άρχισαν να χρησιμοποιούνται στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Είναι επιμήκη μεταλλικά στοιχεία τα οποία τοποθετούνται κατά μήκος της λιθοδομής και στοχεύουν στη συγκρότηση του όγκου του κτηρίου. Μικρότερα μεταλλικά στοιχεία τοποθετούνται κάθετα στα προηγούμενα, περνώντας μέσα από οπές των προεξοχών τους στις γωνίες προσφέροντας την απαραίτητη αγκύρωση.

Τα τζινέτια είναι μεταλλικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται στα ανοίγματα για τη στερέωση της κάσας στη λιθοδομή. Διακρίνουμε δύο τύπους τζινετιών:

  • αυτά που κατασκευάζονται ως ένα στοιχείο (όμοιο με μεγάλο καρφί) του οποίου το ένα άκρο, αφού επιπλατυνθεί, χωρίζεται στα δύο και σχηματίζει μια επίπεδη επιφάνεια, κάθετη στη ράβδο
  • αυτά που αποτελούνται από ένα επίπεδο διακοσμητικό στοιχείο το οποιο διαπερνα μια ράβδος και συγκολάται πάνω του

Τα τζινέτια, κατά τη διάρκεια της ανοικοδόμησης, αφού διαπερνούσαν την κάσα, τοποθετούνταν ανάμεσα στις πέτρες της τοιχοποιίας, ώστε το επίπεδο τμήμα να βρίσκεται στην εξωτερική πλευρά του τοίχου. Ο απλούστερος τρόπος αγκύρωσης του τζινετιού στην εσωτερική πλευρά, ήταν να λυγίσει το ελεύθερο άκρο του προς τα κάτω.

Οι μορφές που εμφανίζονται στα τζινέτια είναι αμέτρητες και σαφώς αντανακλούν το συνολικό πλούτο της εκάστοτε κατασκευής.

Τέλος, το ενδιαφέρον κινούν και άλλα μεταλλικά στοιχεία, διακοσμητικά αλλά και χρηστικά, όπως ρόπτρα, πόμολα και κλειδαριές, τα οποία παρουσιάζουν πολύ τεράστια ποικιλία.