Τσεπέλοβο

Χλωρίδα και Πανίδα

Macrolepiota proceraBoletus edulisBoletus AerusAgaricusFalco peregrinusParus montanusDryocopus martiusMotacilla albaUpupa epops

ΓΕΝΙΚΑ

Στην ευρύτερη περιοχή του Ζαγορίου βρίσκονται ορισμένοι βιότοποι διεθνούς σημασίας που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000, καθώς επίσης και το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου που περιλαμβάνει τους εθνικούς δρυμούς Πίνδου (Βάλια Κάλντα) και Βίκου – Αώου.

 

ΧΛΩΡΙΔΑ

Έχουν καταγραφεί πάνω από 2.000 είδη και υποείδη χλωρίδας στο Ζαγόρι. Μερικά από τα σπανιότερα ή ενδημικά της περιοχής είναι: Athamanta albanica,  Aquilegia vulgaris, Aubrieta scardica, Artemisia eriantha, Astragalus onobrychis, Achillea abrotanoides, Valeriana epirotica, Viola rupestris, Geranium aristatum, Campanula boloniensis, Rhamnus alpina, Ramonda serbica, Saxifraga glabella, Sedum tymphaeum, Silene intonsa, Silene chromodonta, Silene haussknechtii, Silene pusilla υποείδος albanica, Soldanella pindicola, Viola albanica, Viola dukadjinica, Viola epirota, Geum coccineum, Dianthus haematocalyx, Bornmuellera tymphaea και Telekia speciosa.

Πολύ χαρακτηριστική είναι η παρουσία των πλατάνων στην κεντρική πλατεία του Τσεπελόβου, καθώς και οι διάσπαρτες καρυδιές σε ολόκληρο το χωριό, από τις οποίες οι κάτοικοι μαζεύουν τα καρύδια, είτε συστηματικά, για αποθήκευση και μαγείρεμα, είτε απλά περνώντας, για να τα καταναλώσουν άμεσα.

 

Πίνακας 1. Κατάλογος μανιταριών από την περιοχή του Ζαγορίου με τα τοπικά τους ονόματα και αντίστοιχα ονόματα ελληνικά και επιστημονικά.
Τοπική ΟνομασίαΕλληνική ΟνομασίαΕπιστημονική Ονομασία
ΠερδικομανίταραΖαρκαδίσιοMacrolepiota procera
ΒασιλομανίταραΒωλίτης ο εδώδιμος, Πορτσίνι, Βασιλικό, ΒασιλομανίταροBoletus edulis
ΚαλοεράκιαΠορτσίνι, Καλογεράκι ή βασιλομανίταροBoletus aereus, Boletus edulis f. aureus 
Προβατομανίταρα  ΑγαρικάΕίδη του γένους Agaricus

 

 

 

 

 

 

 

ΠΑΝΙΔΑ

Στο Ζαγόρι απαντάται μεγάλη ποικιλία ειδών, αρκετά από τα οποία χαρακτηρίζονται σπάνια. Έχουν καταγραφεί εκατοντάδες είδη εντόμων, τα οποία όμως δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς, με εξαίρεση τις πεταλούδες. Επτά είδη ψαριών  και δεκαεννέα είδη αμφιβίων και ερπετών, συνθέτουν ένα πλούσιο  περιβάλλον. Εξαιρετική είναι και η ποικιλία σε πουλιά, αφού παρατηρούμε εντυπωσιακά αρπακτικά, δρυοκολάπτες, παπαδίτσες, κεφαλάδες, κιγκλίδες, κελάδες, φοινίκουρους και σουσουράδες κ.α..

Την περίοδο της επίσκεψης στο Τσεπέλοβο παρατηρήθηκαν λευκοσουσουράδες, γερακίνες, (μπορεί να είδαμε κόρακες; Αν όχι, τι αλλο μπορεί να ήταν σε ζευγάρια; ), ενώ ηχογραφήθηκαν κοκκινολαίμηδες, σπίνοι και καρβουνιάριδες  και πολλά άλλα πουλιά, τα οποία συνθέτουν το ηχητικό τοπίο του Τσεπελόβου, μιας και κατά τα άλλα επικρατεί απόλυτη ησυχία.

 

Πίνακας 2. Μερικά από τα πιο σημαντικά και σπάνια είδη πουλιών της περιοχής του Ζαγορίου.

Ελληνικό  ΌνομαΕπιστημονικό  Όνομα
ΑσπροπάρηςNeophron percnopterus
ΌρνιοGyps fulvus
ΠετρίτηςFalco peregrinus
ΓερακίναButeo buteo
ΣταυραετόςHieraaetus pennatus
ΦιδαετόςCircaetus gallicus
ΧρυσαετόςAquila chrysaetos
ΧρυσογέρακοFalco biarmicus
ΒουνοπαπαδίτσαParus montanus
Μαύρος ΔρυοκολάπτηςDryocopus martius
ΝεροκότσυφαςCinclus cinclus
ΧιονότσιχλαTurdus torquatus

Πίνακας 3. Τοπικές ονομασίες κάποιων ειδών από πουλιά της περιοχής του Ζαγορίου (πηγή: Ευριπίδης Γιαννάκος, Το Τσεπελοβο, Η ιστορία του & η ζωή του, σελ. 192
Τοπική ΟνομασίαΕλληνικό Όνομα Επιστημονικό όνομα 
ΤσιτσιλιάγκοςΚαλόγεροςParus major
ΤσιώνοςΣπίνοςFringilla coelebs
ΤζιατζιάΚεφαλάςΕίδος του γένους Lanius
ΚωλοσούσαΣουσουράδαΕίδος του γένους Motacilla
ΣτρουτζιάρΤσίχλαTurdus philomelos
ΣιαΐνΓεράκι, Σαΐνι, Ξεφτέρι κλπ.Είδος του γένους Falco ή του γένους Accipiter
Κουράκ’ΚόρακαςCorvus corax
ΠαπαδίτσαΚαρδερίναCarduelis carduelis
ΞυλοπέτνοςΤσαλαπετεινόςUpupa epops
ΓκάιαΚάργιαCorvus monedula

 

ΠΗΓΕΣ

  • Δήμος Ζαγορίου , Χλωρίδα – Πανίδα (https://www.zagori.gov.gr/?page_id=11879)
  • Zagori Flora Fauna Nature (https://www.facebook.com/Flora.Fauna.Zagori/?ref=bookmarks)
  • Διαδικτυακή πύλη Ε.Ε. για τη βιοποικιλότητα: Biodiversity Information System for Europe (https://biodiversity.europa.eu/)
  • Natura 2000 Network Viewer (http://natura2000.eea.europa.eu/)
  • Ευριπίδης Γιαννάκος, Το Τσεπελοβο, Η ιστορία του & η ζωή του
  • Svensson, L., Mullarney, K., & Zetterström, D. (2018) Τα Πουλιά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ευρώπης (2η έκδοση, μετάφραση στα ελληνικά). Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Αθήνα.