Τσεπέλοβο

Σχέση ιδιωτικού και δημόσιου χώρου

Ζαγορίτικη ΑυλόπορταΖαγορίτικη ΑυλόπορταΖαγορίτικη ΑυλόπορταΖαγορίτικη ΑυλόπορταΖαγορίτικη ΑυλόπορταΛεπτομέρεια Ζαγορίτικης αυλόπορταςΖαγορίτικες ΑυλόπορτεςΖαγορίτικες ΑυλόπορτεςΖαγορίτικη ΑυλόπορταΖαγορίτικη ΑυλόπορταΑυλόπορτα Οικίας Τσουμάνη: εσωτερική όψηΔιαχωρισμός με συρματοπλέγματα ή μάντρες

Βασικές περιπτώσεις σχέσης ιδιωτικών ελεύθερων χώρων/αυλών με τον δημόσιο χώρο:

  •  Διαχωρισμός με μάντρες – συρματοπλέγματα. Συχνά διαθέτουν μεγάλο ύψος δημιουργώντας ισχυρά μέτωπα. Αφορούν κυρίως σχέσεις δρόμων  – χώρου κτηνοτροφίας αλλά και κατοικιών. 
  •  Διαχωρισμός με τοιχιποιίες και ξερολιθιές. 
  •  Υψομετρικές διαφορές μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου: Συχνά οι αυλές – ελεύθεροι χώροι των κατοικιών βρίσκονται σε χαμηλότερο ή και ψηλότερο  επίπεδο από το δρόμο. Συχνά παρατηρούνται και οι δύο περιπτώσεις ταυτόχρονα σε ένα δρόμο (ιδιωτικοί χώροι εκατέρωθεν του δρόμου) δημιουργώντας υψομετρική κλιμάκωση σε τομή.
  • Σε ελάχιστες περιπτώσεις παρατηρείται πιο ελεύθερη σχέση δημόσιου – ιδιωτικού, δίχως απόλυτα όρια (λχ. Διαφοροποίηση στο δάπεδο – μετάβαση από καλντερίμι (δημόσιο) σε χωμάτινη επιφάνεια (ιδιωτικό) σε ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης).

Καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν oι χαρακτηριστικές ζαγορίσιες κατασκευές αυλόπορτων που συναντώνται σε όλα τα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής συγκροτήματα κατοικίας. Ιδιαίτερα σε κατηφορικούς δρόμους, οι αυλόθυρες εμφανίζονται λοξά ως προς τον οδικό άξονα, γεγονός που δημιουργεί χαρακτηριστικούς ενδιάμσους χώρους με σκαλοπάτια και κτιστά λίθινα καθίσματα μεταξύ δρόμου και εισόδου, οι οποίοι λειτουργούν ως τόποι στάσης και κοινωνικής συναναστροφής. Αποτελούν,δηλαδή, σημεία συνάντησης της ιδιωτικής και της δημόσιας ζωής του οικισμού. Αυτές, τις περισσότερες φορές, φέρουν τις ανάγλυφες επιγραφές με την χρονολόγηση του κτηρίου και τα ιδιαίτερα οικόσημα του καθενός. Σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα, παρατηρείται παρόμοια μορφολογία των αυλόθυρων με τις κεντρικές πόρτες εισόδου του κτηρίου