Τσεπέλοβο

Κουφώματα

Ξύλινο πλαίσιο πόρταςΞύλινο πλαίσιο παραθύρου

ΓΕΝΙΚΑ

Τα κουφώματα αποτελούν τους σκελετούς των πορτών και των παραθύρων των κτισμάτων. Είναι ξύλινα στην πλειοψηφία τους με μεταλλικά στοιχεία. Συναντώνται αρκετά ταμπλαδωτά κουφώματα, αλλά και ορισμένα σύγχρονα αλουμινένια κουφώματα στα νεότερα και ανακαινισμένα κτίσματα. Στα παράθυρα, το τζάμι είναι μονό ή και διπλό που κατακερματίζεται καθ΄ ύψος  με ένα ή δύο οριζόντια καΐτια με τα χωρισμένα υαλοστάσια ίσα ή υπό διαφορετική αναλογία μεταξύ τους.

 

ΠΑΡΑΘΥΡΑ

Παρατηρούνται διάφορες κατασκευές  παραθύρων, ανάλογα με την χρήση του κτιρίου και το οικονομικό επίπεδο των ιδιοκτητών. Στις πιο απλές κατασκευές χαρακτηριστικό στοιχείο τους είναι το ξύλινο πλαίσιο. Πρόκειται για κατασκευή η οποία εφαρμόζεται κατά τη διαδικασία της κατασκευής του κτηρίου. Ουσιαστικά, ενσωματώνεται κατά το κτίσιμο και η σταθερότητά του έγκειται στις δυνάμεις που ασκούνται από τη λιθοδομή. Στις πιο απλές κατασκευές, το πρέκι μπορεί να αποτελείται από κλαδιά ακατέργαστης φυσικής ξυλείας. Αντίστοιχα, η ποδιά αποτελείται από δύο στρώσεις ξυλείας, η μία ακατέργαστη και η άλλη υπό μορφή σανίδων.

Ένας άλλος πιο αξιόπιστος τρόπος κατασκευής παραθύρου είναι με τη χρήση των τζινετιών, κατά την οποίο το ξύλινο πλαίσιο αγκυρώνεται στην τοιχοποιία που το περιβάλει.

 

ΠΟΡΤΕΣ

Παρατηρούνται διάφορες κατασκευές  πορτών, ανάλογα με το οικονομικό επίπεδο των ιδιοκτητών και την χρήση του κτιρίου. Πρόκειται για ξύλινη κατασκευή η οποία ενσωματώνεται κατά το κτίσιμο του κτιρίου και η τοιχοποιία που την περιβάλλει εξασφαλίζει τη στατικότητα της. Στις πιο απλές κατασκευές το πρέκι μπορεί να αποτελείται από κλαδιά ακατέργαστης φυσικής ξυλείας.

Πολλές φορές το ξύλινο πλαίσιο στερεωνόταν στην τοιχοποιία που το περιβάλει μέσω τζινετιών.