Τσεπέλοβο

Ανοίγματα - Πρέκια

Ξύλινο ΠρέκιΛίθινο Πρέκι

Πρόκειται για οπές στον φέροντα οργανισμό της κατασκευής, στην οποία τοποθετούνται συνήθως κουφώματα αν και υπάρχουν περιπτώσεις που μένουν κενά. Χρησιμοποιούνται για την τοποθέτηση παραθύρων, πορτών (εξωτερικών και εσωτερικών), φεγγιτών αλλά συχνά και για λόγους εξαερισμού.

Για τη γεφύρωση του ανοίγματος κρίνεται η απαραίτητη χρήση πρεκιού. Καλύτερης ποιότητας πρέκια χαρακτηρίζονται τα ξύλινα, αφού οι φυσικές ιδιότητες του ξύλου καθιστούν δυνατή την παραλαβή των καμπτικών δυνάμεων. Στην περίπτωση λίθινων πρεκιών (επιμήκεις μονόλιθοι), απαιτείται η προσθήκη ανακουφιστικού τόξου για την παραλαβή των κάμψεων, αν και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που δεν υπάρχει τέτοια μέριμνα, με αποτέλεσμα τη ρηγμάτωσή τους. Σύγχρονες επιλύσεις περιλαμβάνουν τη χρήση οπλισμένου σκυροδέματος.

Σημαντικό χαρακτηριστικό των ανοιγμάτων είναι η ανάγκη για τη γεφύρωσή τους δίχως την ύπαρξη του κουφώματος. Για το σκοπό αυτό, πέραν του πρεκιού, δίνεται κατά την κατασκευή ιδιαίτερη σημασία στην ορθή τοποθέτηση και κατεργασία των λίθων που πρόκειται να πλαισιώσουν το άνοιγμα, τον «λαμπά».