Τσεπέλοβο

Κτίριο Γ

Aνατολική και Δυτική όψηΝοτιοδυτική όψη και Τομή Α-Α'Κάτοψη Υπογείου και Κάτοψη ΙσογείουΦωτογραφίες

Το Τσούφλειο φαρμακείο βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Τσεπελόβου, δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Είναι του μεγάλου εθνικού ευεργέτη Αναστάσιου Τσούφλη, που έχτισε στη Μακεδονία δεκάδες σχολεία. Το κτήριο φέρει την επιγραφή "ΤΣΟΥΦΛΕΙΟ 1874 ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ" και επιτοίχεια πλάκα "ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΒΗΛΑΡΑ ΤΑΦΕΝΤΟΣ ΕΝΤΑΥΘΑ".

Εξαιτίας της υψομετρικής διαφοράς από την μπροστινή όψη δίνεται η αίσθηση μονοόροφου κτηρίου, ενώ από την πίσω όψη καταλαβαίνει κανείς την ύπαρξη του ημιυπογείου. Όσον αφορά τη διαμόρφωση των χώρων, το ισόγειο είναι μονόχωρο με διαστάσεις 6,5x5 μέτρα. Το υπόγειο αποτελείται από δυο χώρους ένα στενόμακρο και ένα σχεδόν τετραγωνικό ο οποίος βλέπει στον πίσω δρόμο.

Στο πίσω και κάτω μέρος του φαρμακείου βρίσκεται ένας αχυρώνας, γεγονός το οποίο γίνεται αντιληπτό από την διαφορετική διαμόρφωση του χώρου καθώς είναι στενότερος και διαθέτει ειδικές θέσεις τροφής. Δίπλα ακριβώς υπάρχει ένα δωμάτιο το οποίο έχει άμεση επαφή με τον αχυρώνα μέσω μίας πόρτας. Σήμερα βρίσκουμε το κτίσμα να λειτουργεί στο πάμω μέρος ως πινακοθήκη στεγάζοντας έργα του διάσημου τσεπελοβίτη ζωγράφου Πέτρου Παπαβασιλείου, ενώ στο κάτω μέρος ο αχυρώνας είναι κλειστός και το δωμάτιο εκτελεί χρέη αποθήκης.

Όσον αφορά την κατασκευή, υπάρχει τυπική στέγη με επικάλυψη από σχιστόπλακες, Η στήριξη των σχιστόπλακων γίνεται από ξύλινο σκελετό που λόγω επένδυσης στο εσωτερικό δεν είναι ορατός. Τέλος, η τοιχοποιία είναι λίθινη. Στο εσωτερικό οι τοίχοι έχουν καλυφθεί με σοβά ενώ τα διακοσμητικά στοιχεία εκλείπουν. Για λόγους συντήρησης, οι πέτρες της λιθοδομής έχουν ενισχυθεί σημειακά με τσιμεντοκονίαμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, στο εξωτερικό του φαρμακείου να δημιουργείται ανομοιόμορφη όψη.