Καστανίτσα (Α)

Μεταγενέστερες Επεμβάσεις

 Ορισμένες παρεμβάσεις έχουν γίνει σε κτίρια της περιοχής με σκοπό την πρόσθεση ενός κομματιού, το οποίο μπορεί να είναι από ενας εξώστης εώς μία επέκταση του εσωτερικού χώρου. Στη δεύτερη περίπτωση η επέκταση αυτή μπορεί να γίνει με διαφορετικά υλικά για τη δημιουργία του δομικού φορέα, όπως ξύλο ή ακόμα σε μεταγενέστερες κατασκευές τούβλα για πλήρωση. 

 Οι φθορές που προκύπτουν με τον καιρό στο δομικό σύστημα των κτιρίων, λόγω παλαιότητας των υλικών, δημιουργούν την ανάγκη ενίσχυσης της κατασκευής τους για τη επέκταση της διάρκειας χρήσης τους και τη συντήρησή του. Οι παρεμβάσεις, που επείγουν, αφορούν κυρίως το στατικό κομμάτι της κατασκευής του κτιρίου. Για αυτό το λόγο, πολλοί παλαιότεροι εξώστες έχουν αντικατασταθεί εν μέρει ή και εξ ολοκλήρου από νέα δομικά στοιχεία ανθεκτικότερων υλικών. 

 Έτσι, ορισμένοι προβόλοι, οι οποίοι ανήκουν σε κατοικίες που βρίσκονται ακόμα σε χρήση, έχουν δεχθεί αλλαγές. Οι απαρχαιωμένες ξύλινες δοκοι που υπήρχαν και είχαν πλέον φθαρεί έχουν αντικατασταθεί είτε από νέες με ξύλο βιομηχανικά κατεργασμένο ή ακόμα και από μεταλλικά δοκάρια, για να παρουσιάζουν μεγαλύτερη αντοχή στους εξωτερικούς παράγοντες, είτε από αντιρρήδες από οπλισμένο σκυρόδεμα. Οι παρεμβάσεις αυτές δημιουργούν μία ποικιλομορφία των υλικών, αλλάζοντας έτσι το χαρακτήρα της τυπολογίας των κτιρίων του οικισμού.  Επίσης, το ξύλινο σανίδωμα του άνω μέρους του εξώστη έχει απομακρυνθεί, και στη θέση του έχει τοποθετηθεί στέγαστρο από ελενίτ. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, το μπαλκόνι έχει αφαιρεθεί τελείως, ωστόσο έχουν μείνει ίχνη από τον ξύλινο φορέα του πάνω στο τοίχο. 

 Υπάρχουν περιπτώσεις, ακόμα, όπου ολόκληρα κτιριακά κομμάτια έχουν προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα. Τα κομμάτια αυτά, κάποιες φορές, έιναι φτιαγμένα από οπλισμένο σκυρόδεμα, τα οποία προσκολλούνται στον πέτρινο τοίχο, δημιουργώντας μία αντίθεση υλικών και κατασκευαστικού τρόπου, η οποία δεν έρχεται σε αρμονία με τον παραδοσιακό τρόπο κατασκευής των κτιρίων.