Αγιος Ιωάννης (Α)

Πατώματα

Ξύλινος φορέας πατώματος με υποστυλώματα, κύριες δοκούς, δοκίδες και σανίδεςΞύλινος φορέας πατώματος με υποστυλώματα, κύριες δοκούς, δοκίδες και σανίδεςΣανίδες τοποθετημένες κάθετα στις κύριες δοκούςΌψη σανίδων δαπέδου επάνω στον ξύλινο φορέα του πατώματοςΌψη σανίδων δαπέδου επάνω στον ξύλινο φορέα του πατώματοςΞύλινος φορέας πατώματος με κύριες δοκούς, δοκίδες και σανίδεςΘέσεις πάκτωσης των δοκών στη λίθινη τοιχοποιίαΤρόπος διαμόρφωσης ξύλινου δαπέδου πάνω από λίθινη θολωτή κατασκευή

Τα πατώματα των ορόφων έχουν, κατά κύριο λόγο, ξύλινο φορέα. Αυτός αποτελείται από ξύλινες δοκούς: κύριες που έχουν μεγαλύτερη διατομή, λεπτότερες δευτερεύουσες δοκίδες που τοποθετούνται επάνω σε αυτές, και τέλος δάπεδο από σανίδες, που εδράζεται πάνω στο φέρον σύστημα των δοκών. Συναντάμε δύο τρόπους διαμόρφωσης: στη μια έχουμε τις κύριες δοκούς και τις δοκίδες τοποθετημένες κάθετα μεταξύ τους και τις σανίδες παράλληλες προς τις κύριες δοκούς, ενώ στην άλλη οι σανίδες τοποθετούνται κατευθείαν κάθετα πάνω στις κύριες δοκούς. Οι δοκοί πακτώνονται στα άκρα τους στις λίθινες τοιχοποιίες, ενώ σε μεγάλα ανοίγματα μπορεί να υποστηρίζονται και από ξύλινα υποστυλώματα. Οι δοκίδες στο ένα τους άκρο στηρίζονται με πάκτωση, όπως προαναφέρθηκε και από την άλλη εδράζονται στις κύριες δοκούς.

Όταν υπάρχει λίθινη θολωτή κατασκευή στο ισόγειο το ξύλινο πάτωμα του ορόφου μπορεί να εδράζεται πάνω στο θόλο ή να διακόπτεται στο σημείο της θολωτής κατασκευής.