Ρεντίνα (Τμήμα Β)

Αντιπροσωπευτικοί Τύποι

ΕΠΙΜΗΚΗ ΟΡΘΟΓΩΝΙΑ

Πρόκειται για κτήρια ορθογωνικής κάτοψης από τα οποία τα περισσότερα είναι δίπατα με τετράριχτη στέγη. Υπάρχει συμμετρία η οποία τονίζεται από τον κύριο άξονα του κτηρίου που αποτελείται από την είσοδο και το μπαλκόνι του ορόφου. Πιο συγκεκριμένα, η πρόσβαση στο εσωτερικό γίνεται από το κέντρο της μακρόστενης πλευράς με μερικά σκαλοπάτια που μας εισάγουν στο κτήριο. Το εσωτερικό χωρίζεται σε τρεις  κύριους χώρους (με πλίνθινους λεπτούς τοίχους), εκ των οποίων ο μεσαίος έχει την σκάλα για την ανάβαση στον όροφο και αποτελεί χώρο υποδοχής, ενώ οι άλλοι δύο χρησιμοποιούνται για διημέρευση. Τα ανοίγματα βρίσκονται κυρίως στην πρόσοψη από όπου υπάρχει η είσοδος.  Ακόμη, αρκετές φορές υπήρχε και ενιαίο κατώι ως χώρος φύλαξης και διημέρευσης ζώων. Τέλος, κάθε σπίτι εμπεριείχε και ένα τουλάχιστον τζάκι το οποίο μαζί με το κατώι χρησίμευαν για θέρμανση τους χειμερινούς μήνες.

Υποκατηγορίες επίμηκων ορθογωνίων

Α’ Υποκατηγορία

Σε αυτήν την υποκατηγορία ανήκουν τα απλά επιμήκη κτήρια με ορθογωνική κάτοψη και τετράριχτη στέγη. Το εσωτερικό χωρίζεται σε μόνο δύο κύριους χώρους και δεν υπάρχει όροφος. Τέλος τα ανοίγματα της κύριας πρόσοψης είναι ελάχιστα.

Β’ Υποκατηγορία

Στην συγκεκριμένη υποκατηγορία συναντάμε επιμήκη κτήρια με ορθογωνική κάτοψη και τετράριχτη στέγη. Το εσωτερικό χωρίζεται σε τρεις ή δύο κύριους χώρους εκ των οποίων σε ορισμένες περιπτώσεις ο κεντρικός χώρος υποδοχής κάνει μία υποχώρηση προς τα μέσα, δημιουργώντας έτσι έναν μικρό ημιυπαίθριο χώρο. Ακόμη, μικρές προεξοχές του κτηρίου, κάνουν την εμφάνισή τους  για επέκταση του εσωτερικού χώρου. Η είσοδος μπορεί να τοποθετηθεί και πλευρικά και ανάμεσα στους δύο κύριους χώρους. Mε την προσθήκη ενός πλίνθινου τοίχου μπορεί να δημιουργηθεί και ένας τρίτος, βοηθητικός συνήθως χώρος.

Γ’ Υποκατηγορία

Η υποκατηγορία αυτή αποτελείται από κτήρια επιμήκη, με ορθογωνική κάτοψη και πολυεπίπεδη στέγη. Το εσωτερικό χωρίζεται στους τρεις κύριους χώρους ενώ στην πίσω όψη έχουν χτιστεί και άλλοι δύο χώροι που έχουν βοηθητική χρήση.

Δ’ Υποκατηγορία

Σε αυτήν την υποκατηγορία συναντάμε διώροφα, επιμήκη κτήρια, ορθογωνικής κάτοψης με πολυεπίπεδη στέγη. Το εσωτερικό αποτελεί μία σύνθεση δύο ορθογώνιων χώρων και η είσοδος γίνεται από τον μικρότερο, πλαϊνό χώρο. Δίπλα στον μικρότερο χώρο, έχει γίνει προσθήκη επιπλέον βοηθητικού κτίσματος, κατασκευασμένου από μπετόν.

 

ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΗ ΚΑΤΟΨΗ

Πρόκειται για διώροφο κτήριο τετραγωνικής κάτοψης με τετράριχτη στέγη. Η είσοδος γίνεται αξονικά και τα ανοίγματα της κύριας όψης ευρίσκονται συμμετρικά εκατέρωθεν. Ο εσωτερικός χώρος χωρίζεται σε δύο ζώνες, εκ των οποίων η μεγαλύτερη, με δύο υποστυλώματα, διαιρείται για να διαμορφώσει τον χώρο καθιστικού-κουζίνας. Η μικρότερη σε αντίθεση, περιλαμβάνει δύο υπνοδωμάτια και ένα μπάνιο που διαχωρίζονται με εσωτερικούς πλίνθινους τοίχους.