Ρεντίνα (Τμήμα Β)

Υφιστάμενο Νομοθετικό Πλαίσιο

Η Ρεντίνα αποτελεί έναν από τους λίγους παραδοσιακούς οικισμούς του νομού Καρδίτσας και προστατεύεται από το σχετικό διάταγμα περί προστασίας των παραδοσιακών οικισμών (με την πιο πρόσφατη διοικητική μεταβολή να εμφανίζεται στο ΦΕΚ 2604Β - 25/09/2012). Για το λόγο αυτό αποτελεί χρέος των κατοίκων της η διατήρηση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής αλλά και της πολεοδομικής οργάνωσης του οικισμού.   Στην κατεύθυνση αυτή κρίνεται πως είναι αναγκαίο, πέρα από τα ήδη κυρηγμένα μεταβυζαντινά και νεότερα μνημεία, να προστεθούν και άλλα με ιδιωτική πρωτοβουλία και συνδυαζόμενα με στοχευμένα κίνητρα προς τους ιδιοκτήτες, προκειμένου να παραμείνουν αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά της τοπικής παράδοσης και αρχιτεκτονικής που κινδυνεύουν να χαθούν οριστικά από την εγκατάλειψη.

Επιπλέον έχει γίνει πρόταση βελτιώσεων στους εξής τομείς:

Αναπλάσεις δημόσιου χώρου-διαδρομές-μονοπάτια: Σημαντικό στοιχείο στη βελτίωση της ποιότητας του δημόσιου χώρου αλλά και της συνολικής αισθητικής αναβάθμισης του οικισμού, αποτελούν οι αναπλάσεις των ελεύθερων χώρων μέσα από την ορθή επιλογή των υλικών επικάλυψης, την εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού, τη συντήρηση των υφιστάμενων διαμορφώσεων καθώς και την αισθητική σύνδεση τους με τις νέες επεμβάσεις μέσα από έναν συνολικό σχεδιασμό.   Η δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών μέσα στον οικισμό για την προβολή και σύνδεση των αξιόλογων στοιχείων του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος αποτελεί βασική προϋπόθεση στην προσπάθεια προβολής της φυσιογνωμίας ενός τόπου.   Οι διαδρομές αυτές θα πρέπει να σηματοδοτούνται και να διαχωρίζονται από την κίνηση των τροχοφόρων, καθιστώντας ανεμπόδιστη την κίνηση και στάση των επισκεπτών.

Κυκλοφορία-στάθμευση   Σε γενικές γραμμές, ο οικισμός σήμερα δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία και τη στάθμευση των οχημάτων. Θα πρέπει ωστόσο, να προβλεφθούν και να σχεδιαστούν νέοι χώροι στάθμευσης για την κάλυψη πιθανών μελλοντικών αναγκών, σε σημεία που θα εξυπηρετούν τόσο τους κατοίκους, όσο και τους επισκέπτες και παράλληλα θα αποτελέσουν αναπόσπαστο τμήμα του πολεοδομικού ιστού και δε θα προσβάλλουν το φυσικό τοπίο. Σε αυτήν την κατεύθυνση προτείνεται ο επανασχεδιασμός των υφιστάμενων χώρων στάθμευσης, όπως για παράδειγμα του ξενοδοχείου, ώστε να αναβαθμιστεί αισθητικά η εικόνα τους, μέσω της διευθέτησης των ορίων τους, τον καθορισμό θέσεων στάθμευσης και την πρόβλεψη της επιθυμητής βλάστησης για τη σκίαση των οχημάτων.

Σημειακές επεμβάσεις    Οι σημειακές επεμβάσεις στοχεύουν στον εντοπισμό των δυνατών σημείων του οικισμού και στη συνέχεια, στην ανάδειξη τους μέσω του σχεδιασμού και της υλοποίησης των αντίστοιχων μελετών. Η κάθε μελέτη μπορεί να αποτελέσει επέμβαση-πιλότο, στο πλαίσιο ενός συνολικού προγράμματος , που σε βάθος χρόνου αποσκοπεί στην ανάδειξη και αισθητική αναβάθμιση του οικισμού. Οι σημειακές επεμβάσεις μπορεί να πραγματοποιούνται σταδιακά, αλλά δεν παύουν να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι ενός συνολικού σχεδίου δράσεων και ανάπτυξης μιας περιοχής.