Κανάλια (Τμήμα Γ)

Αντιπροσωπευτικοί Τύποι

Στην περιοχή μελέτης μας εντοπίσαμε τρείς βασικές κατηγορίες τυπολογίας κτισμάτων, που διαφοροποιούνται ανάλογα  με τον τρόπο που αυτές αναπτύσσονται στο χώρο ή  διαρθρώνονται στο εσωτερικό.

Η πρώτη και βασική κατηγορία που συναντάται είναι η καθ' ύψος ανάπτυξη τύπου Γ. Είναι  σύνηθες οι κατοικίες που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, διαθέτουν βοηθητικούς χώρους (κατώι) που ενσωματώνονται στο πρανές του εδάφους . Στο ισόγειο  βρίσκονται οι  κύριοι χώροι διημέρευσης (κουζίνα και καθιστικό), οι οποίοι πολλές φορές δεν συνδέονται εσωτερικά. Όταν υπάρχει  επιπλέον όροφος  συναντούνται οι  χώροι των υπνοδοματίων, οι οποιοί συνδέονται  με εσωτερική  ξύλινη σκάλα.Συνήθως υπάρχει και εξωτερική σκάλα.

Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει μακρόστενους όγκους κτισμάτων (μακρυνάρι), των οποίων η  είσοδος γίνεται συνήθως από τη μεγάλη πλευρά. Συνήθως διακρίνουμε  έναν τριμερή χωρισμό, με τον χώρο της εισόδου και δύο δωμάτια εκατέρωθεν, ο οποίος εμφανίζεται και στον όροφο όταν υπάρχει. Η σύνδεση των ορόφων  γίνεται είτε εσωτερικά είτε εξωτερικά. Επιπλέον, εμφανίζονται μακρόστενα μονόχωρα κτίσματα τα οποία χρησιμοποιούνται ως αποθήκες ή αχυρώνες,τα οποία μπορεί και να έχουν επιπλέον όροφο ή εισοδό να γίνεται και από το στενό μέτωπο. Και σε αυτή την κατηγορία οι κατοικίες  μπορεί να διαθέτουν υπόγειους βοηθητικούς χώρους (κατώι).

Τέλος, στην τρίτη κατηγορία ανήκει η τετραγωνική κάτοψη κτισμάτων, που κατά κύριο λόγο είναι μονόχωρα και με ένα επίπεδο. Μπορεί να είναι λίθινα ή πλίνθινα. Συνήθως  χρησιμοποιούνται ως αποθήκες ή αχυρώνες.