Κανάλια (Τμήμα Γ)

Ιστορικά Στοιχεία

Η δημιουργία του χωριού άρχισε γύρω στο 1650 από την σταδιακή εγκατάσταση οικογενειών από την Ήπειρο στην περιοχή. Η ανάπτυξη του οικισμού ξεκίνησε από το σημείο που σήμερα βρίσκεται η βορειοδυτική πλευρά της πλατείας. Αργότερα στο χωριό μεταφέρθηκαν και κάτοικοι από τα χωριά Λάσδα, Σαρικίνα και Παλαιοχώρι του κάμπου λόγω της ελονοσίας την εποχή εκείνη.

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας η περιοχή που βρίσκεται σήμερα ο οικισμός ήταν ιδιαίτερα δασώδης και χρησιμοποιούταν ως βακούφκο του γυναικείου μοναστηριού της Λυκουσάδας στη Λοξάδα, το οποίο ανήκε διοικητικά στο μοναστήρι των Μετεώρων. Το χωριό συμμετείχε στους αγώνες του Έθνους, στο Μακεδονικό Αγώνα και στην Εθνική Αντίσταση.

Το όνομά του λέγεται πως προέρχεται από τα πήλινα κανάλια τα οποία χρησίμευαν για τη μεταφορά του γάλακτος στο μοναστήρι της Λοξάδας που βρίσκεται κάτω από την πλαγιά στην οποία αναπτύσσεται το χωριό. Υπολείμματα αυτών των καναλιών υπάρχουν μέχρι σήμερα. Μία άλλη εκδοχή λέει ότι μέσω των καναλιών μεταφερόταν νερό και όχι γάλα, λόγω της πολύ καλής ποιότητας του νερού του χωριού. 

Φωτογραφία από το παρελθόν
Φωτογραφία από το παρελθόν
Φωτογραφία από το παρελθόν
Φωτογραφία από το παρελθόν